Afbeelding
Foto:

Provincie gaat windmolens Valkenburgse Meer realiseren als Katwijk het niet doet

De provincie Zuid-Holland houdt onverminderd vast aan haar in 2014 gelanceerde voornemen om windenergie op te wekken in het Valkenburgse Meergebied. De gemeente Katwijk beloofde destijds om mee te werken aan de plaatsing van drie windmolen rond het Valkenburgse Meer, maar inmiddels is de politieke stemming er omgeslagen. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) zetten in een brief aan brief aan B en W van Katwijk de gemeente nu de pin op de neus. Als Katwijk de windmolens niet zelf realiseert, dan neemt de provincie de regierol over.

Door Jos Knijnenburg

We schreven eind februari al over de dossierstukken die Katwijk publiceerde in de aanloop naar een raadsdebat over de plaatsing van windmolens bij het Valkenburgse Meer. Dat debat werd te elfder ure opgeschort naar gisteravond (23 maart) aanleiding van een brief van GS die Katwijk een dag eerder ontving. In deze brief worden de recent door de gemeente Katwijk en de aan het meer gevestigde ondernemers geuite mitsen en maren subtiel van tafel geveegd. De provincie erkent dat het Valkenburgse Meer een locatie is waar vele belangen en ruimtevragers samenkomen. Niet alleen vanuit Katwijk, “maar ook vanuit omliggende gemeenten en andere overheden”. De suggestie dat de plaatsing van windmolens en de realisatie van een regionale warmtetransportleiding onder het gebied door elkaar mogelijk in de weg zouden zitten wordt door GS ontkent: beide projecten “bijten elkaar in principe niet, zoals de tracéstudies laten zien”. Uit het haalbaarheidsonderzoek van bureau Witteveen en Bos waarover we ook in deze krant al eerder schreven, blijkt volgens de provincie Zuid-Holland “dat er ook opstellingen mogelijk zijn, die de recreatieve functie van het meer niet in de weg zitten of belangen van ondernemers aldaar schaden”. Opvallend is een passage in de brief van GS over de horizonvervuiling door de windmolens. ”Qua visuele impact is meer mogelijk dan men wellicht vermoedt. De groene ontwikkelzone die tussen Wassenaar en Katwijk ligt, biedt aanknopingspunten om een integrale gebiedsaanpak met Wassenaar, Katwijk en de provincie te maken”. Maar los daarvan wordt ook het karakter en het geweten van Katwijk aangesproken. “Als kustgemeente bent u bekend met de kracht van de wind. U zult het met ons eens zijn dat het zonde is die kracht verloren te laten gaan, in plaats van het om te zetten in bruikbare energie. Zeker als daarmee mensen uit de brand geholpen kunnen worden om hun energierekening betaalbaar te houden, de klimaatverandering te beperken en de stikstofuitstoot te verminderen. Hiermee kan de woonwijk Valkenhorst klimaatneutraal en stikstofarm gebouwd worden”. 

En dan komt een heikel punt als de provincie Katwijk wijst op haar verantwoordelijkheid om een energieneutraal Valkenhorst te realiseren, “ook als u de bevoegdheid voor de ontwikkeling van windenergie in dit gebied teruggeeft aan de provincie”. Want wat GS betreft kan Katwijk “aan het stuur” blijven door zelf de afspraak na te komen en de windmolens te realiseren. De opgewekte energie en baten kunnen dan direct ten behoeve van de eigen inwoners, Valkenhorst en het gebied komen. Als Katwijk besluit om de regie aan de provincie over te laten, dan ontstaat “een provinciaal speelveld”. Niet alleen zouden de opbrengsten ten goede kunnen komen aan inwoners en partijen buiten de gemeente Katwijk, mogelijk zullen er dan ook andere opties moeten komen om Valkenhorst en de naastgelegen Zijlhoek energieneutraal te maken. De provincie nodigt Katwijk uit voor bestuurlijk overleg over de windmolens en over hoe zij Valkenhorst energieneutraal denken te maken. B en W van Katwijk hebben de gemeenteraad per brief laten weten begin mei met een concept-besluit te willen komen.