Afbeelding
Foto:

Expositie Beeldende Kunst en Licht bij de Wassenaarse Kunstgroep

Aan de voormalig voorzitter Paul van Schaik is aangeboden om na 10 jaar voorzitterschap als curator een expositie samen te stellen. Dit als blijk van waardering voor zijn enorme en langdurige inzet. Paul heeft nagedacht en als thema aangegeven ‘Beeldende Kunst en Licht’ en heeft een keuze gemaakt uit de 70 kunstenaars. 

Door Tom Rietveld

Dit wil niet zeggen, dat hij niet enthousiast zou zijn over de andere kunstenaars. De keuze is gevallen op de volgende kunstenaars: Goke Leverland; Hans Gussekloo; Truus Oele-Apon; Max Boekholt; Harma de Pont; Fransje Tacx; Brigitte Wawoe; Emilie Cummings; Mariska Toetenel en Achille. Paul: “Mijn thema is Beeldende Kunst en Licht. Als ergens licht op valt, wat zie je dan? Het licht kaatst terug in je ogen en de kegeltjes en staafjes geven het door. Het oog is een zintuig dat werkt als een ontvanger die de signalen uit de omgeving opvangt en doorgeeft aan de hersenen. In de hersenen worden de signalen omgezet in waarnemingen en in het geheugen opgeslagen. Pas in de hersenen worden we ons bewust van de voorwerpen die we zien. Het centrum voor het zien ligt achterin de hersenen. Het waarnemen van de dingen om ons heen wordt dus niet bepaald door de ogen, maar door het centrum in de hersenen waar de elektrische signalen terechtkomen. En hoe interpreteer je dat wat je ziet. Monet schilderde 30 keer dezelfde Kathedraal, elke keer anders. Kom dus met eigen ogen kijken!

Paul vervolgt “Ik heb bij Shell – lang buiten Nederland – gewerkt. De laatste paar jaar in Nederland. Ik had met Japanners te doen, die Nederland helemaal niet kende, en ik zei: ‘ik zal je  een soort Nederland laten zien. De Floriade was toen open en zij keken hun ogen uit. Er stond ook een kunstwerk, dat mijn interesse trok met een telefoonnummer erbij. En dat was van Goke Leverland en die bleek lid te zijn van de ‘Vereniging voor Wassenaarse Beeldend kunstenaars’. Zo ben ik in contact gekomen met de Kunstgroep. Zij zochten naar een voorzitter. Zoeken naar bestuurders levert leverde niet zoveel resultaat op. Eerst vroegen ze mijn vrouw. Die was bezig met andere dingen en zei: ‘dat is iets voor jou?’ Ik heb wel die belangstelling voor kunst en kunstenaars. Ik dacht voor een paar jaar en dan komt er weer iemand anders. 

Als je iets doet dan moet je er ook voor gaan. Ik heb wel de ambitie om iets te maken, wat min of meer zichtbaar is. De laatste jaren waren niet zo gemakkelijk vanwege corona en de twee jaar durende restauratie van de molen. De kunstgroep heeft het moeilijk gehad en kunst en cultuur is belangrijk in de samenleving, dat zag ook de gemeente Wassenaar en andere kunstliefhebbers, waarvan we veel steun kregen. Otto Altmann mijn opvolger is binnenhuisarchitect en heeft zich sterk gemaakt om er van te maken, zoals het er nu uitziet. Er zijn sponsors gezocht. En nu is het tijd om er een levendige club van te maken. Dan moet je niet meer doen, wat je altijd gedaan hebt. En er is altijd behoefte aan mensen, die kritisch kijken naar wat je deed, maar vooral een plan maken voor de toekomst. Het is een unieke kans om als een Phoenix uit de as te herrijzen. Waar zit nu de creativiteit in? Is dat alleen voorbehouden aan beeldende kunstenaars of zie je ook die creativiteit bij alle vormen van wetenschap en anderen?. Wat kan je van elkaar leren? Het is een Opportunity voor een levendige sociëteit”. De expositie is t/m zondag 16 april 2023 in de galerie van  Kunstgroep Wassenaar in de Molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Afbeelding