Oppositiepartijen kritisch over coalitieakkoord

We hebben de nieuwe oppositiepartijen, HvW, LW! en GL, gevraagd naar hun mening over het bereikte coalitieakkoord. Alle drie zullen de nieuwe coalitie op de inhoud beoordelen en goede voorstellen steunen. Maar te juichen bij het gepresenteerde coalitieakkoord staan ze zeker niet.

Door Jan H. de Roij

Hart voor Wassenaar
Henri Hendrickx constateert een gebrek aan urgentie om de problemen in ons dorp op te lossen; er zijn alleen aandachtspunten. Hij wijst op de kleine meerderheid van de coalitie en stelt dat “alle mechanismen voor manipulatie zijn ingebakken”. De financiële paragraaf is onvoldoende. “de leegheid van het akkoord is overdonderend”. Volgens hem vindt deze coalitie geen rechtvaardiging in de verkiezingsuitslag: “een coalitie van verliezers”.

Lokaal Wassenaar
Jeroen Gankema is van mening dat “het nieuwe akkoord een aaneenschakeling is van open deuren.” Het zweefvliegen in de Groene Zone beschouwt hij als” absurd en een duidelijke knieval om DLW binnenboord te houden.” Wat de renovatie van het centrum betreft had hij liever eerst een visie gewild over hoe we een levendig centrum kunnen behouden de komende 10 jaar. Verder valt LW het ontbreken van een financiële onderbouwing op. Gankema: “De partijen in de coalitie lopen qua ideeën erg uiteen en de vrede moet worden afgekocht. Iedere partij zijn hobby en aan het eind van de rit zit je dus met een gat in je begroting zonder dat er iets concreets is gerealiseerd.” Hij had graag gezien dat extra geld zou zijn gegaan naar sport- cultuur en buurthuizen. Hij heeft er weinig vertrouwen in dat spoed zal worden gemaakt met de invoering van de 30 km/u in het dorp.

GroenLinks
Sonja Hibbert vond het interessant te constateren dat in de week van internationale vrouwendag “vijf mannelijke fractievoorzitters, vier mannelijke wethouders introduceren”. Inhoudelijk ziet zij “geen dramatisch nieuwe plannen, maar oude plannen die nu eindelijk eens uitgevoerd moeten worden”. Het vorige college stond klaar om dingen te doen. Wat haar wel opvalt, is dat het vorige akkoord was geformuleerd als resultaatverplichtingen en dit akkoord als inspanningsverplichtingen. Het gaat wat GL betreft niet om de plannen maar om de uitvoering; Hibbert:”je gaat weer geld naar externen smijten, met als gevolg weer een visie, maar dan ligt er nog geen stoeptegel recht”. Het verbaast haar dat de coalitie denkt dit te kunnen doen met minder geld dan de oude coalitie dacht nodig te hebben. Ze verwacht dat ze “toch richting belastingverhogingen moeten gaan”.