Raad debatteert over coalitieakkoord

Voordat afgelopen dinsdag in de gemeenteraad drie nieuwe wethouders werden geïnstalleerd, vond er een debat plaats over het nieuwe coalitieakkoord. Meest besproken onderwerpen waren het Centrumplan en de financiering van de voornemens in het akkoord. De coalitiepartijen reageerden gelaten op de soms felle kritiek van de oppositiepartijen.

Door Jan H. de Roij

“Doormodderen” en “aangelengde cola” zo kwalificeerden Henri Hendrickx (HvW) en Jeroen Gankema (LW) in de gemeenteraad van 14 maart het coalitieakkoord van VVD, CDA, D66, PvdA en DLW. GL sprak er schande van dat het een coalitie is van vijf witte mannen die vier witte (en oude) mannelijke wethouders benoemen. Deze partij vindt dat geen afspiegeling van de Wassenaarse samenleving. Hendrickx sprak van “genderisolationisme”.
De twee grootste lokale partijen gebruikten het debat om hun ongenoegen te ventileren over de VVD. Hendrickx en Gankema beschuldigden deze partij van het bewust laten vastlopen van de vorige coalitie en dat daarbij sprake was van een “opzetje” met het CDA. Volgens de voorman van LW waren er in oktober al “heimelijke contacten” met de oppositie. Henri van Smirren (PvdA) ontkende dat. De nieuwe oppositieleider, Hendrickx, beschuldigde de VVD van pogingen om HvW uit het college te verdrijven en te vervangen door het CDA, maar dat dit plan mislukte, omdat LW en GL er niet in meegingen. De VVD liet het allemaal maar over zich heengaan.
Inhoudelijk stonden tijdens het debat twee thema’s centraal: het centrumplan en de financiering van het coalitieakkoord. De oppositie deed vergeefse pogingen van de verschillende coalitiepartijen uitspraken te ontlokken over welke omvang het budget voor de renovatie van het centrum zou mogen hebben. Jeroen Gankema had namelijk eerder al wereldkundig gemaakt dat over Euro 5,6 werd gesproken tijdens de coalitieonderhandelingen. Volgens Gerbrand Nijman (VVD) is dat bedrag weliswaar genoemd, maar niet goedgekeurd: “de nieuwe wethouder zal gaan kijken wat nodig is, realiseerbaar en gefaseerd.” Volgens Ben Paulides (DLW) komt er een nieuw plan voor het centrum. Dat leidde tot verbazing, omdat in het coalitieakkoord staat dat het gebaseerd zal zijn op de bestaande plannen. Volgens Henri van Smirren (PvdA) zal naar die plannen worden gekeken en worden elementen overgenomen in een nieuw plan.
Dat voor de financiële onderbouwing van het coalitieakkoord wordt doorverwezen naar de Kadernota in juni riep veel vragen op. Volgens Gankema zullen alle plannen leiden tot een OZB-verhoging van meer dan 10%. Het verbaasde Hendrickx dat de plannen blijkbaar niet zijn doorgerekend. Ook hier was het van Smirren die reageerde en stelde dat er natuurlijk prioriteiten gesteld moeten worden. Niet alles kan tegelijkertijd en “we moeten kijken hoe ver we komen” en dit sloot aan op de uitspraak van Jeroen Gankema “wie te veel wil omarmen, kan niets vasthouden”. De oppositie had er weinig vertrouwen in dat dat in goede harmonie zal verlopen. Volgens Hubert Schokker (CDA) is er voldoende financiële ruimte in 2024 en 2025; 2026 kan echter wel een moeilijk jaar worden maar dat hangt af van het Rijk.
De coalitiepartijen spraken in hun bijdragen aan het debat langs de lijnen van hun presentaties afgelopen zaterdag toen het akkoord werd gepresenteerd. Ze zijn trots op het bereikte akkoord en hebben er vertrouwen in dat deze coalitie de eindstreep haalt en veel goeds voor Wassenaar kan doen.