Afbeelding
Foto:

Een dagje achter de schermen bij het jongerenwerk

Het werk van een jongerenwerker is heel gevarieerd. Geen dag is hetzelfde zullen de meeste jongerenwerkers zeggen. De ene dag zit je veel in overleg de andere dag ben je onderweg van de ene afspraak naar de andere.

Zoals vandaag van een gesprek met een jongere en zijn mentor over schoolverzuim en houding, naar het volgende gesprek met collega’s over sociale media en de invulling hiervan. Dan in de middag weer een gesprek met ouders, leerplicht en de zorg coördinator van de school. Om goede afspraken te maken over de schoolgang. Dan in de avond Ambulant werk om jongeren in de buitenruimtes te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan. Of bijvoorbeeld op de donderdag avond voor de collega’s Manon en Simone om de week meidenwerk. Waarin tijdens het meidenwerk met de meiden gesproken wordt over de dingen waar zij zoal tegenaan lopen. Waar er ook ruimte is om vriendschappen te sluiten, creatief bezig te zijn en ook in contact te komen met leeftijdsgenoten.
Op een ander moment geeft het jongerenwerk bijvoorbeeld weer een gastles over Klaar voor het middelbaar of een gastles over de gevaren van Sociale media. Ook zijn wij regelmatig te zien in de pauzes bij de middelbare scholen waarin wij pauzevoorlichtingen geven over diverse thema’s. Hiermee sluiten we aan bij landelijke themaweken zoals de week van de liefde, week van Respect en over twee weken over het thema Geld in week van het geld. Op een laagdrempelige manier vraagt het jongerenwerk dan aandacht voor het onderwerp door bijvoorbeeld er een winactie aan te verbinden. Dit zorgt ervoor dat er veel leerlingen deelnemen. Regelmatig hoor je dan ook via de school terug dat er hierna in de les ook nog over gesproken wordt en het thema gaat leven bij de leerlingen. Bij een thema als Respect vragen wij dan bijvoorbeeld: Wat betekent respect voor jou? En hoe kun je zelf bijdragen aan een respectvolle omgeving.
Onze collega Wouter zei het laatst ook in een interview: het is de leukste baan op aarde. Daar sluit het team van Simone, Rens en Manon zich ook bij aan. Het is fijn om jongeren te kunnen ondersteunen in de weg naar volwassenheid. Om naast ze te staan als zij bijvoorbeeld even vast lopen.
Wil je meer weten over wat het jongerenwerk voor jou(w kind) kan betekenen? Al onze contactgegevens zijn terug te vinden op onze website: https://ikbenervoorjou.nu/wassenaar