CV's van de vier nieuwe wethouders

Laurens van Doeveren (VVD)
De VVD-wethouder wordt verantwoordelijk voor Financiën, Economie en Sport. Zijn eerste proeve van bekwaamheid wordt de kadernota waarin aan de plannen van de coalitie een prijskaartje zal worden bevestigd. In oktober zal hij de begroting 2024 presenteren en de belofte moeten waarmaken dat de lasten voor de burger en de ondernemer niet zullen stijgen. Voorts zal hij een economische visie en een sportvisie opstellen. En dan mag hij zich ook nog bezighouden met grote projecten als de restauratie van de Paauw, de renovatie van het centrum, de sanering van de gemeentewerf en de sporthal. Met Laurens van Doeveren komt een oud bekende terug in de Wassenaarse politiek. Hij was tussen 2018 en 2021 fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad en woordvoerder Financiën. Van Doeveren werkt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken; eerst op de gebieden Noord-Afrika en Migratie en momenteel als plv consul generaal in Atlanta. Vanwege zijn verhuizing terug naar Nederland zal hij pas op 4 april worden geïnstalleerd.

Wim Koetsier (CDA)
Het CDA-wethouderschap mag divers worden genoemd. Er valt ruimtelijke ordening onder, duurzaamheid en mobiliteit. Enkele hoofdpijndossiers zijn Valkenhorst – en dus de relatie met Katwijk-, de ontwikkeling van de Groene Zone en de invoering van de omgevingswet. Het Verkeersplan heeft zijn voorganger nog afgerond, dus daar hoeft hij slechts zijn eigen naam onder te zetten. Toch zitten hier nog wel enkele haken en ogen aan gezien de uitspraken van sommige coalitiepartijen in het verleden over de 30 km/u en de afwaardering van de Rijksstraatweg. Op de gebieden klimaat, duurzaamheid en energietransitie zullen de partijen ter linker zijde kritisch kijken naar deze CDA-wethouder. Koetsier is ingenieur en heeft voor oliebedrijven op verschillende heel diverse plekken op deze wereldbol gewerkt. In zijn laatste functie hield hij zich bezig met de verwerking van kwikafval. Hij heeft tussen 2018 en 2021 in de gemeenteraad gezeten als woordvoerder Fysieke Leefomgeving voor het CDA.

Ritske Bloemendaal (D66)
De PvdA en D66 hebben de handen ineengeslagen en schuiven Ritske Bloemendaal naar voren als hun gemeenschappelijke wethouder. Hij gaat zich bezighouden met het sociaal domein, wonen en onderwijs. Bloemendaal zal moeten trachten de stijgende kosten voor Jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning in de hand te houden en het sociaal team in afstemming met de uitvoeringsorganisaties een plaats geven in het sociaal domein. Ook moet hij de ambitie zien waar te maken om een extra impuls te geven aan de woningbouw door het tempo te versnellen en nieuwe locaties aan te wijzen. Oud marineofficier Ritske Bloemendaal is in 2010 actief geworden in de Wassenaarse politiek voor D66. Hij was van 2021 tot 2022 wethouder verantwoordelijk onder meer voor volkshuisvesting, onderwijs en duurzaamheid. Na de verkiezingen van vorig jaar is hij gemeenteraadslid geworden.

Ronald Zoutendijk (DLW)
Het wethouderschap Cultuur en Welzijn is een part-timefunctie of in technische termen een halve fte. In totaal staan alle vier wethouders dus voor 3,5 fte op de loonlijst. De DLW-wethouder wordt verantwoordelijk voor het cultureel erfgoed en mag nu eindelijk eens knopen gaan doorhakken over de Warenar. Wat welzijn betreft wordt hij verantwoordelijk voor het subsidiebeleid, uitrol van de inclusieagenda, opstellen van een plan voor ouderenparticipatie en volksgezondheid. Ronald Zoutendijk is organisatieadviseur van overheden en non-profitorganisaties en richt zich daarbij op goed bestuur en geloofwaardig leiderschap. Hij was tot 2022 gemeenteraadslid voor het CDA. Deze partij verbrak de banden met hem toen hij politiek actief werd voor JA21. Hij maakte de overstap naar DLW, waar hij na de verkiezingen van maart 2022 commissielid werd.