Veel plannen,
maar uitvoering moet
realistisch zijn

Een coalitieakkoord voor alle-partijen-wat-wils. Geen verdere verhoging van de OZB en Toerismebelasting. Lenen niet langer taboe. Meer aandacht voor jongeren. Extra woningbouw. Kwetsbare natuurgebieden ontzien. Warenar wordt niet verkocht. Renovatie van de Paauw zo snel mogelijk. Centrumplan wordt uitgevoerd. Realistische uitrol van 30 km/u op meeste wegen. En mogelijk weer zweefvliegen.

Door Jan H. de Roij

In 10 pagina’s formuleert de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66, PvdA en DLW de plannen voor de komende jaren tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen begin 2026. Deze coalitie berust op de kleinst mogelijke meerderheid in de gemeenteraad waar GL en de grote lokale partijen HvW en LW! de oppositie vormen. Het akkoord is getiteld “Samen voor Wassenaar’ en daarmee onderstreept de coalitie dat ze het samen met de Wassenaarders, hun organisaties en alle gemeenteraadsfracties wil doen. De oppositiepartijen hadden de mogelijkheid om op de conceptversie van het akkoord te reageren, maar hebben dat niet gedaan.

Het akkoord kondigt ongeveer 12 te ontwikkelen visies, plannen en beleidsvoornemens aan. Op de vraag of dat wel realistisch is, gelet op de beperkte ambtelijke capaciteit, antwoordde Gerbrand Nijman: “ we willen niets onrealistisch doen; de uitvoering moet realistisch zijn. Er komt nog een prioritering van alle projecten in de Kadernota “. Vandaar ook voorzichtige formuleringen als het “ze snel mogelijk restaureren van de Paauw”. Volgens Hubert Schokker is de planhorizon drie jaar. Rogier Krabbendam vult aan dat het formuleren van visies belangrijk is om in gesprek te gaan met de dorpsbewoners over wat de richting is die men wil uitgaan.

Gevraagd naar de verschillen met de vorige coalitie antwoordde Henri van Smirren (PvdA) dat er een wezenlijke verandering is voor wat betreft de bouwopgave. Volgens Gerbrand Nijman (VVD) worden er andere accenten gelegd en hij wijst er verder op dat het ‘samen doen’ impliceert dat de overeenkomsten worden gezocht en niet de verschillen.

Het coalitieakkoord opent met het ‘struikelblok’ van de vorige coalitie: de OZB. Men is heel duidelijk “In 2024 en 2025 komt er in beginsel geen extra verhoging van de OZB”, maar houdt een slag om de arm “tenzij dit echt nodig is voor het voorzieningenniveau voor inwoners”. Dus er kan niet helemaal op vertrouwd worden. Over de Toeristenbelasting is men duidelijker. Na het besluit in oktober om die fors te verhogen hoeft de toerismebranche niet te vrezen voor verder verhogingen: “de toeristenbelasting wordt deze raadsperiode niet verhoogd”. Wat de Financiën van onze gemeente verder betreft is opmerkelijk dat ‘Lenen’ niet langer taboe is. Indien nodig kan lenen van geld overwogen worden bij project-investeringen, maar niet voor lopende uitgaven. Ook gaat men bij grote projecten actief op zoek naar subsidies, fondsen en cofinanciering, bijvoorbeeld bij de restauratie van de Paauw en het Centrumplan. 

Over de renovatie van het centrum gesproken: nog dit jaar wordt begonnen met de vernieuwing van de dorpskern op basis van de oude, door de vorige coalitie verworpen, plannen. Maar ook hier een slag om de arm: “de planning dient realistisch te zijn qua uitvoering en financiering”. Hierover zal men nog enkele harde noten moeten kraken. En dat geldt ook voor het verkeersplan. De invoering van 30 km/u kan reken op brede steun in de gemeenteraad, evenals dat enkele doorgaande wegen 50 km/u blijven zoals Wittenburgerweg, Stoeplaan en Groot Haesebroekseweg. Maar is de formulering “daarbij zijn we pragmatisch met betrekking tot de inrichting op korte termijn” wel ambitieus genoeg voor alle partijen? Ben Paulides (DLW) was afgelopen zaterdag heel duidelijk: ”niet klakkeloos 30 km/u invoeren”. 

Ook de koppeling van de afwaardering van de Rijksstraatweg aan het graven van een tunnel of beter openbaar vervoer, zal niet iedereen bejubelen. Eens is men het over het niet verkopen van de Warenar en de inzet is om verschillende functies zoals theater, buurthuis en museum te combineren.

De woningbouw krijgt een extra impuls door het tempo op de uitvoering van de woningbouwplannen op het ANWB-terrein, Den Deijl en Kerkehout te versnellen. De gemeentewerf zal worden gesaneerd en samen met het gemeentekantoor geschikt worden gemaakt voor woningen. Uitgangspunt bij alle projecten is 30% sociale huur. Als nieuwe locatie voor woningbouw zal worden aangewezen het terrein van de Sint Jozefschool en de Sint Jan Baptistschool. Dit speerpunt van de PvdA, omarmd door D66, staat naast dat van D66 om de recreatiedruk in natuurgebieden te beheersen. De inzet is spreiding van recreatie en er komt een integrale visie op hoe kwetsbare natuurgebieden, zoals Meijendel, kunnen worden ontlast. Van het CDA komen de voorstellen voor een Gemeentewinkel en een jongerenraad.

ver een van de grootste uitdagingen voor ons dorp: de bebouwing door Katwijk van de gebieden Valkenhorst, Zijlhoek en de Woerd en de gevolgen voor de Groene Ruimte vinden we niets terug in het coalitieakkoord, afgezien van een onderzoek naar de mogelijkheden voor zweefvliegen. Ook ontbreken plannen om de bestuurscultuur te verbeteren. Waarschijnlijk wacht men op de resultaten in april van het onderzoek door Berenschot. Het wordt een belangrijke opgave, zo bleek afgelopen dinsdag weer, om uit de onderzoeksresultaten enkele praktische omgangsvormen te formuleren die Raadsbreed worden gedragen.