Afbeelding
Foto:

Coalitieakkoord ondertekend en wethouders geïnstalleerd

Op zaterdag 11 maart is in Raadhuis de Paauw in aanwezigheid van formateur Klaas Tigelaar en burgemeester Leendert de Lange het coalitieakkoord door Gerbrand Nijman (VVD), Hubert Schokker (CDA), Rogier Krabbendam (D66), Ben Paulides (DLW) en Henri van Smirren (PvdA) ondertekend.

Door Jan H. de Roij

Het coalitieakkoord getiteld ‘Samen voor Wassenaar, Koersvast, Open en Betrokken’ formuleert de gezamenlijke inzet van deze vijf partijen voor de laatste drie jaar van deze gemeentelijke bestuursperiode. In een toelichting benadrukte Gerbrand Nijman de ambitie om het programma samen met alle gemeenteraadsleden uit te voeren. Hij beloofde geen verhogingen van de OZB en de Toerismebelasting. De vijf hebben ook afspraken gemaakt over de wijze waarop men de komende jaren gaat samenwerken. Hubert Schokker legde de nadruk op “goed bestuur, zonder gedoe”. Voor Rogier Krabbendam vormde een betere balans tussen natuur en recreatie een belangrijk speerpunt. Henri van Sloten was tevreden met de extra woningbouwopgave en de inzet op het sociaal domein. En Ben Paulides was trots een bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van de bestuurscrisis.

Ook maakten de vijf fractievoorzitters hun kandidaat-wethouders bekend. Voor de VVD is dat de voormalige fractievoorzitter Laurens van Doeveren, die zich bezig gaat houden met Financiën, Economie, Sport en enkele grote projecten. Het CDA schuift Wim Koetsier naar voren als wethouder voor Ruimte, Duurzaamheid en Mobiliteit. Hij heeft bijna vier jaar in de gemeenteraad gezeten als woordvoerder Fysieke Leefomgeving. D66 en PvdA komen met een gezamenlijke kandidaat wethouder: de voormalige wethouder Ritske Bloemendaal van D66, die verantwoordelijk wordt voor het sociaal domein, wonen en onderwijs. Dit zijn de full-time wethouders. DLW krijgt een part-time wethouderschap voor cultuur, welzijn en project de Warenar. Ronald Zoutendijk, nu commissielid van DLW en daarvoor CDA-raadslid, is de uitverkorene.

Verder op in deze krant leest u een analyse van het coalitieakkoord.

Afbeelding
Afbeelding