Henri Hendrickx druk in overleg met zijn fractie.
Henri Hendrickx druk in overleg met zijn fractie. Foto:

Hendrickx verruilt college voor gemeenteraad

Op 5 maart heeft Henri Hendrickx zijn ontslag als wethouder ingediend. Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 7 maart is hij geïnstalleerd als raadslid voor Hart voor Wassenaar. We waren in de gelegenheid de straks nieuwe oppositieleider enige uitspraken te ontlokken.

Door Jan H. de Roij

Vanaf 28 juni vorig jaar is Henri Hendrickx wethouder Financiën van ons dorp geweest. Alhoewel hij ook verantwoordelijk was voor grote projecten als de nieuwe sporthal en de –uitgestelde- renovatie van de Paauw, zullen we ons hem toch vooral herinneren als de wethouder die de alarmklok luidde over het tekort aan ambtenaren en die de begroting aan de inkomstenkant wilde versterken door een forse verhoging van de OZB en de Toerismebelasting voor te stellen. Zelf zegt hij daarover: “september en oktober waren de 2 maanden dat ik echt als wethouder werkte aan organisatie en begroting. Wat veel tijd kostte was om het project sporthal in het gareel te krijgen.”

We kennen hem natuurlijk ook als de man met de onconventionele bestuursstijl, die menigeen in de gordijnen joeg. Een voorbeeld daarvoor was de wijze waarop hij bekend maakte dat het bestuur van ons dorp ‘niet in control is’. Het ambtelijk apparaat blijkt niet in staat het beleid op een adequate wijze voor te bereiden en uit te voeren. Dit inzicht en de manier waarop Hendrickx het formuleerde verbijsterde velen. Hij formuleert het nu als volgt: “Mijn verrassing was de zwakke staat van de ambtelijke organisatie. Kwantiteit, kwaliteit en processen waren (zeer) erg onvoldoende. Verbetering verdient de hoogste prioriteit. Ik benadruk dat het niet individuele ambtenaren betreft. Er zitten parels tussen.” Vervolgen slaat hij een bruggetje naar de ‘uitgeklede’ begroting: “De zwakke organisatie maakte het bijna onmogelijk de gestelde doelen te realiseren. Het opbreken van het coalitieakkoord betekende ook dat de middelen er niet zouden zijn.” Ongetwijfeld heeft de strijd over de belastingverhoging binnen de eigen coalitie hem het meest teleurgesteld in de afgelopen maanden. Dat hij niet in staat is geweest om een meerderheid van de gemeenteraad te overtuigen dat meer inkomsten nodig zijn om “goede dingen voor ons dorp te doen” en te voorkomen dat de financiële reserves wegsmelten stuit bij hem op onbegrip. En dus werd tijdens de Begrotingsraad ‘zijn’ begroting in feite weggestemd. Hendrickx: “Dus op 28 oktober hield de facto mijn wethouderschap op, mede omdat we de nadrukkelijke keus hebben gemaakt om geen deel uit te maken van de coalitie. Vanaf 28 oktober is het passen op de winkel geweest om het bestuursproces doorgang te laten vinden.” Kort daarop kreeg hij een tweede ‘dreun’ door de beschuldigingen van Caroline Klaver aan zijn adres en dat van het college. Zijn reactie was niet mals: artikelen in de krant, aangiftes wegens laster en smaad en een motie van treurnis van HvW, in feite gericht aan de burgemeester.

We vroegen hem wat hij na zijn wethouderschap zou gaan doen: “levensgenieten, meer reizen en me uiteraard als raadslid zeer inzetten voor Wassenaar”. Op 5 maart heeft hij zijn ontslagbrief ingediend bij de burgemeester. Teneinde zijn terugkeer in de Raadsfractie van HvW te faciliteren, zal Françoise van Leeuwen haar zetel in de raad inruilen voor die in de raadscommissie Mens en Maatschappij en Nel Westgeest deze commissie en de politiek verlaten. Afgelopen dinsdag werd Henri Hendrickx geïnstalleerd als raadslid en maakte hij bekend dat hij het fractievoorzitterschap op zich zal nemen. Dat betekent dat vanaf volgende week hij de nieuwe oppositieleider zal zijn. Pasquale van Vliet zal voortaan vice fractievoorzitter zijn. In zijn korte afscheidsspeech merkte Hendrickx op “exciteren is niet heel inspirerend” om te vervolgen dat hij uitkijkt naar de komende drie jaar in de gemeenteraad. Françoise van Leeuwen was scherp in haar afscheidsspeech. Zij was verbaasd en teleurgesteld over het breken van gemaakte coalitieafspraken.

Terugkijkend op de afgelopen periode wil Hendrickx het volgende nog wel kwijt: “Het samenwerken met Bart en Aart was een feestje.”

Wat de nieuwe coalitie betreft is zijn oordeel weinig bemoedigend: “een allegaartje met financiële problemen in het vooruitzicht en een ambtelijke organisatie die uitgehold is”.