Afbeelding
Foto:

Autorijschool Co Verhaar al 43 jaar een begrip in Voorschoten

Het is alweer enige tijd geleden dat de toenmalig echtgenoot van Els Beekman vroeg of ze het niet leuk zou vinden gezamenlijk een rijschool in Voorschoten op te starten. Els zag wel wat in zijn plannen, volgde de nodige cursussen en rijschool Co Verhaar was een feit. Nu, 43 jaar verder is Els nog steeds een enthousiast instructeur en runt zelfstandig de rijschool.

Door Loes Rietvelt

De zaken gaan goed bij de rijschool. Er zijn dit jaar, dat nog maar net begonnen is, zoveel geslaagde kandidaten dat er zelfs ruimte is voor nieuwe leerlingen. Een knappe prestatie. Els is er dan ook met recht trots op dat haar leerlingen bij het CBR-examen zo goed presteren. “Ik zit met mijn rijschool ruim boven het gemiddelde slagingspercentage.” Dat hoge percentage komt niet alleen door haar jarenlange ervaring. “Ik denk dat het ermee te maken heeft dat iedereen bij mij ook echt een vol uur rijles krijgt. De zestig minuten worden volledig benut. Alle aandacht gaat naar de leerling. Er wordt geen koffie gehaald, geen telefoongesprekken gevoerd en ik zal ook geen broodje halen bij de bakker. Een uur les is een uur les en kan wel uitlopen, maar mag niet korter zijn. Bovendien ben ik altijd op tijd.” Dat is niet het enige uitgangspunt van Els. “Ik leid mijn leerlingen niet alleen op voor het examen, het is geen stoomcursus, ik vind het het belangrijkste dat ze een goede zelfverzekerde chauffeur worden en zie rijlessen als een investering in de toekomst.” Dat zij daar door de jaren heen uitstekend in is geslaagd bewijzen de vele enthousiaste reacties die zij nog steeds van oud-leerlingen krijgt. “Ze horen me nog steeds zeggen: denk aan de fietser achter je, blijf vooruitkijken en kijk naar je horizon.” Het kan ook zijn dat een leerling een andere benadering nodig heeft. “In enkele gevallen adviseer ik over te stappen van een schakelauto naar een automaat. Maar uiteindelijk haalt iedere leerling bij mij zijn/haar rijbewijs.”
Niet alleen jongeren melden zich voor autorijles bij de bij de branchevereniging VRB aangesloten autorijschool Co Verhaar. Els geeft ook les aan leerlingen met ADHD of met een stoornis in het autisme spectrum. “Omdat deze een andere aanpak nodig hebben en vaak meer moeite hebben met autorijles, heb ik speciale bijscholing gehad. “Je ziet vaak dat deze leerlingen de beste chauffeurs worden omdat ze zich altijd heel goed aan de regels houden.” Rijschool Co Verhaar biedt ook opfriscursussen aan. Nog steeds problemen met inparkeren bijvoorbeeld of het lastig vinden om op de snelweg te rijden? Met een paar lessen zijn deze problemen vaak opgelost ziet Els. Om haar kennis goed up-to-date te houden heeft ze iedere vijf jaar praktijkbijscholing en zes dagdelen theorie. “Er verandert veel op de weg. Verkeer wordt steeds drukker en autorijden veel complexer. Kijk alleen maar naar de verandering van het dashboard, er zijn zoveel knoppen en lampjes. Ik kan me zo goed voorstellen dat het mijn leerlingen soms duizelt. Ook de tijdgeest is veranderd, veel scholieren hebben een scooter en denken daardoor dat ze bij het besturen van een auto alle kennis al in pacht hebben. Ik probeer op een leuke manier duidelijk te maken dat autorijden echt iets heel anders is.”

Wilt u meer informatie over autorijschool Co Verhaar of wilt u zich aanmelden voor een pakket autorijlessen dan kunt u dit doen via de website www.autorijschoolcoverhaar.nl. U kunt de rijschool ook bereiken via 0622383789