Afbeelding
Foto:

HartvoorWassenaar: Ga stemmen op 15 maart

De komende verkiezingen van 15 maart gaan over het bestuur van de provincie. We doen als lokale partij daar even niet aan mee. We gaan wel stemmen, want de provincie is belangrijk.

Maar gelukkig kunt u in 2026 wel weer met vertrouwen op ons stemmen. Dan kun je jouw HartvoorWassenaar nog sterker maken en meer invloed uitoefenen op jouw leefomgeving.
Het bestuur van de provincie is de laag tussen de rijksoverheid en Wassenaar. De laatste jaren is het de gewoonte geworden dat op het gebied van verkeer, migratie, wonen en stikstof, door Den Haag steeds meer beslist wordt. En vervolgens dumpt Den Haag haar beslissingen bij de provincies. En de provincie kijkt dan naar de gemeenten en verdeelt het door. De provincie is in vele opzichten een doorgeefluik geworden. Het is daarom belangrijk hoe de samenstelling van de Provinciale Staten (zeg maar de raad van de provincie) is en vooral: wordt.
De provincie wordt bij het doorgeven van opdrachten aan de gemeenten steeds directer en preciezer. Neem nu woningbouw. We hebben een bouwopdracht gekregen van 1000 woningen. Niet alleen het aantal, maar ook het type woningen wordt door de provincie voorgeschreven. En Wassenaar mag het gaan (laten) bouwen. En daarbij moeten de Wassenaarders ook nog behoorlijke subsidies geven. Of de uitbreiding van Wassenaar als recreatiegebied. De provincie is van mening dat we hier nog zoveel mogelijkheden en ruimte hebben, dat Wassenaar het duingebied steeds meer als recreatiegebied moet ontwikkelen. En wanneer je het sluipverkeer door Wassenaar wil verminderen, dan werkt de provincie actief tegen, want de N44 en de A4 zijn ook al vol.
Kan de provincie dat allemaal zo maar beslissen voor Wassenaar? Nee. Want besluiten van de Rijksoverheid en de provincie moeten meestal ook door onze eigen gemeenteraad worden goedgekeurd. De 1000 woningen worden in de Wassenaarse woonvisie opgenomen en onze eigen gemeenteraad keurt die dan goed.
Het heeft ons bij HartvoorWassenaar vaak verbaasd hoe de Wassenaarse gemeenteraad voorstellen heeft goedgekeurd waarvan eenieder wist dat die niet goed voor Wassenaar zijn. (woningbouw, maar ook de groene buffer van 1500 meter die in een pennenstreek door een meerderheid in de gemeenteraad werd teruggebracht tot 900 meter).
Wat je vaak ziet gebeuren is dat landelijke partijen in de gemeenteraad stemmen voor Haags of provinciaal beleid. Want daar zitten hun partijgenoten. En die communiceren met elkaar. Dus anders beslissen dan de provincie? Niet in deze gemeenteraad.
Het is ook een goede verklaring voor de groei van lokale partijen zoals bij ons in Wassenaar. We willen over onze eigen gemeente beslissen. En dat is ook de reden waarom lokale partijen zo tegengewerkt worden door landelijke partijen. Ze moeten onder controle komen.
Wij van HartvoorWassenaar richten ons op het belang van de Wassenaarders. Wij kijken anders naar besluiten die de provincie over ons wil nemen. En we nemen ze zeker niet klakkeloos over. We proberen oplossingen te bedenken voor Wassenaar en de Wassenaarders.
Daarom: maak jouw HartvoorWassenaar nog sterker.

HartvoorWassenaar,
Henri Hendrickx
Solide. Het klopt