Afbeelding
Foto:

Onzekerheid buurthuis Den Deijl gemeente is aan zet

Het “Deijlerhuis” vervult een belangrijke sociale functie als buurthuis. Zo is het Deijlerhuis het onderkomen van diverse bridge- en schaakverenigingen, de voedselbank, Buurtkerk en dergelijke. Daarnaast worden er vele activiteiten georganiseerd zoals kindermiddagen, burendag, NL-doet, buurtsoep, enz. Ook de naast het gebouw gelegen buurttuin trekt vele vrijwilligers en bezoekers.

De gemeente heeft onlangs de plannen voor de ontwikkeling van het gebied Den Deijlschool met belanghebbenden gedeeld. Het Deijlerhuis maakt deel uit van het plangebied.
Als eerste valt op dat de functie van buurthuis wordt voorzien in het gebied en niet in het gebouw. Het is voor de wijkvereniging en andere gebruikers van het gebouw niet duidelijk op welke wijze de gemeente het voortzetten van de buurthuisfunctie voor ogen heeft en in hoeverre hier wel of niet afspraken met de projectontwikkelaar over zijn gemaakt.
De ontwikkeling van de Den Deijlschool zal volgens het principe "nul op de meter” gaan plaatsvinden. Een verduurzamingsdoelstelling die wij volledig onderschrijven. We gaan er van uit dat ook het Deijlerhuis aan deze doelstelling gaat voldoen. Dat vereist echter de nodige investeringen.

Aangezien in plaats van de gemeente in de toekomst een commerciële partij de verhuurder zal zijn, zal deze de benodigde investeringen in de huurprijs verdisconteerd willen zien. Een commerciële huurprijs zal echter door geen van de verenigingen en organisaties die nu gebruik maken van het Deijlerhuis kunnen worden opgebracht. Voor hun voortbestaan moet dan ook worden gevreesd.
De gemeente zal moeten aangeven op welke wijze het de gebruikers van het buurthuis in financiële zin mogelijk wordt gemaakt om hun activiteiten te continueren.
Daarnaast zal het Deijlerhuis in verband met de noodzakelijke verbouwing geruime tijd gesloten zijn. Ook hier is niet duidelijk hoe de gemeente, als huidige eigenaar van het pand, de verenigingen en gebruikers gaat helpen aan een tijdelijke vervangende ruimte om hun activiteiten te kunnen voortzetten.
Al met al kun je concluderen: het plan voor de verbouwing van de Den Deijlschool is prima en gaat de benodigde huizen opleveren. Wat betreft de nodige belangrijke sociale elementen is het echter nog niet voldoende uitgewerkt.
De gemeente is nu aan zet om te waarborgen dat de ook door haar zo belangrijk gevonden sociale activiteiten die in het Deijlerhuis plaatsvinden ook in de toekomst kunnen worden voortgezet.
Namens het bestuur wijkvereniging Groot Deijleroord

Nico van Egmond