Will Stigter (links) en Elly Nobel.
Will Stigter (links) en Elly Nobel. Foto:

Even wegdromen in Filmhuis Wassenaar

Met maandelijks een prachtig aanbod van minimaal 6 verschillende films in een bescheiden film theater van 69 stoelen, mag Wassenaar zich gelukkig prijzen met deze unieke voorziening. Op 29 juni 2024 alweer 15 jaar in deze vorm. Ik sprak met Elly Nobel, namens de bibliotheek. De drijvende kracht achter het Filmhuis en Will Stigter, vrijwilligster vanaf het eerste uur.

Door Nicole Siemer

Het gemis van een lokaal filmhuis was groot toen de oude Astra bioscoop verdween uit de Langstraat. Oud bibliotheek directeur Rob Vellinga maakte zich bij de gemeente hard voor de integratie van een filmhuis in de nieuwe bibliotheek. Mede dankzij een gulle schenking van Mevrouw Verkade-Clark en een forse donatie van de lokale Rabobank kon de wens in vervulling gaan. Bijzonder genoeg op dezelfde locatie als waar ooit het oude Astra theater stond. Het theater wordt gebruikt als multifunctionele zaal. Naast het vertonen van films wordt de zaal onder meer gebruikt voor lezingen. 

In maart wordt de documentaire film “Dicht bij Vermeer” getoond maar in samenwerking met de bibliotheek zal er ook een lezing plaatsvinden over de tentoonstelling in het Rijksmuseum en zullen boeken die over de schilder te leen zijn in de bibliotheek, worden uitgelicht. Een mooie kruisbestuiving in dit culturele huis.

Ik vraag Elly Nobel hoe de selectie van de films tot stand komen. “In principe reizen de 4 leden van de filmcommissie maandelijks af naar de Verkade Fabriek in Den Bosch voor de Arthousebeurs. We verdelen onszelf over de 5 bioscoopzalen waar verschillende films worden vertoond. Vooraf bekijk ik alle trailers en heb ik voor mezelf een lijstje in mijn hoofd. De terugreis wordt gebruikt om druk te discussiëren over de keuzes die gemaakt gaan worden. Meestal zitten we op één lijn, maar als eindverantwoordelijke, sinds 2017, ligt deze beslissing toch bij mij. Een enkele keer twijfelen we nog even. Maar als we vervolgens goede kritieken lezen willen we ook niet commerciële films onze bezoekers niet onthouden. Zo zullen we in april de film ‘No Bears’ vertonen van de Iraanse filmregisseur Jafar Panahi, een dappere man die ondanks alle tegenwerking in zijn eigen land een indrukwekkende film heeft geproduceerd. Inmiddels geëerd met verschillende filmprijzen. Een film die je gezien moet hebben”, eindigt ze haar enthousiaste pleidooi.

Ik vraag Will Stigter hoe ze 15 jaar geleden betrokken raakte als vrijwilliger. “Vroeger woonde ik in Rotterdam en bracht ik veel van mijn tijd door in bioscopen. Toen het filmhuis in Wassenaar van start ging heb ik dan ook geen seconde getwijfeld om me aan te melden. Ik doe het nog steeds met veel plezier. De meeste vrijwilligers (43 totaal) zijn heel trouw en doen het werk al jaren”. Voor de toekomst van het Filmhuis legt Elly toe, dient er fors geïnvesteerd te worden om de digitale projectie up tot date te houden. De overheid heeft Filmhuizen recentelijk gesubsidieerd met 26.000 euro mits de resterende kosten (geschat op 69.000 euro) door de filmhuizen zelf worden bemachtigt. “Achter de schermen wordt hier hard aan gewerkt. Maar met alleen steun vanuit de Stichting Vrienden van de Wassenaarse Bibliotheek en mogelijke bijdragen van Fonds Wassenaar en de Rabobank, zijn we er niet. Het Filmhuis hoopt dan ook op individuele donaties. Zo kunnen bezoekers bij de aankoop van een bioscoopkaartje een kleine donatie doen. Iedere euro telt tenslotte”.

Het filmhuis werkt verder intensief samen met de lagere- en middelbare scholen in Wassenaar. Zo vond hier recent de lokale voorleeswedstrijd plaats. Maandelijks speelt er altijd één kinderfilm, meer heeft geen zin want Wassenaarse kinderen zijn druk in het weekend en de woensdagmiddagen met sport en huiswerk. Om het Filmhuis nog breder in te zetten, wordt onderzocht of er ook les materiaal ontwikkelt kan worden voor middelbare school studenten. En ze zo kennis te laten maken met diverse soorten film en hen te leren kijken en waarnemen. De ‘vergrijzing’ in het Filmhuis wordt hier uiteraard niet mee tegengegaan. De jeugd wil een film het liefst direct zien zodra deze uitkomt. 3D en 4D films kunnen niet worden vertoond. Jongeren zullen hiervoor toch hun weg blijven vinden naar de grote theaters in de omgeving van Wassenaar. 

Maar voor het huidige publiek weten Elly en haar team iedere maand weer een verrassend programma in elkaar te draaien, en zijn we voorlopig nog lang niet uit gekeken. Vanaf maart gaat er ook 1 x per maand een zogenaamde klassieker vertoond worden. Volg de wekelijkse column in de Wassenaarse Krant, alsmede de programmaboekjes, gratis op te halen bij de bibliotheek. Voor een avondje film hoef je niet lid te zijn van de bibliotheek, en kun je bij het kopen van een kaartje zelf uitkiezen waar je wilt zitten. Op de middag of avond zelf zullen 3 vrijwilligers je vriendelijk ontvangen.