Afbeelding
Foto:

Bart Boon: “Wees zuinig op ons dorp!”

Na 17 jaar zich als politicus te hebben ingezet voor Wassenaar komt daar voor (ex)wethouder Bart Boon vanaf dinsdag een (voorlopig) eind aan. Wij spraken met hem. Met spijt geeft hij het wethouderschap op. Hij is er niet gerust op dat zijn opvolger het uitgezette beleid op dezelfde wijze zal uitvoeren. Hij vreest voor het dorp en is ontstemd over de manier waarop over hem door de formerende partijen is gesproken.

Door Jan H. de Roij

Afgelopen dinsdag heeft de gemeenteraad afscheid genomen van de drie nog zittende wethouders Bart Boon (LW!), Henri Hendrickx (HvW) en Aart van Sloten (GL).Volgende week dinsdag zullen de nieuwe wethouders worden benoemd. Voor Bart Boon is het vertrek met name triest, omdat hij geen baan meer heeft en er (voorlopig) geen plaats voor hem is in de gemeenteraadsfractie van LW. Hij is bezig sollicitatiebrieven te schrijven en zal tandenknarsend voortaan de politieke ontwikkelingen in ons dorp vanaf de zijkant moeten gade slaan. Dat zal hem niet meevallen na 17 jaar gemeenteraadslid en wethouderschap, waarbij hij zich ontwikkeld heeft tot DE specialist op het gebied van Ruimtelijke Ordening. In zijn afscheidsspeech afgelopen dinsdag meldde hij enigszins zuur dat hij via een persbericht vorige week moest vernemen dat er een nieuw college was. Hij zei de neiging te hebben gehad na de ontwikkelingen van de afgelopen tijd om in deze speech te volstaan met “het ga jullie goed. De Groeten.”. Om vervolgens toch nog enkele adviezen te geven over Valkenhorst, de ruimtelijke ordening en de woningbouw.

Hij betreurt zijn vertrek ook met name, omdat het altijd enige tijd duurt eer je ingewerkt bent en de noodzakelijke contacten hebt opgebouwd. En net nu dat het geval is, “is het extra jammer dat ik daarmee moet stoppen”. Dat is bijvoorbeeld relevant voor een onderwerp als de woningbouw in Valkenhorst. Door ambtelijk verloop is hij de enige “constante factor” die voor continuïteit zorgt. Hij vraagt zich af hoe een nieuwe wethouder hierin zijn weg gaat vinden “en bovendien als ik kijk welke combinatie [van coalitiepartijen] er nu is, vrees ik een beetje voor ons dorp”. Gevraagd of hij dan geen overdracht gaat verzorgen antwoordt de wethouder dat hij niet weet wie zijn opvolger wordt en dat er geen contact is opgenomen. Hij is er beducht voor dat een nieuwe wethouder onvoldoende het subtiele spel van ‘stick and carrot’ richting Katwijk zal beheersen; enerzijds het continueren van de rechtszaak bij de Raad van State en anderzijds het overleggen en samenwerken over de inrichting van de Groene Zone en het opschuiven van de bebouwingsgrens. Zijn angstvisioen is dat er straks flats zullen verschijnen op de grens tussen Katwijk en Wassenaar. Ook begrijpt hij niet waarom –naar verluidt- de nieuwe coalitie heeft besloten om zweefvliegen in te passen in de groene zone: ”daarmee krijgen we automatisch het testveld van de drones erbij en dat zou ik beschamend vinden”.

Ook is hij niet gerust op de extra woningbouw die vanwege de eis van bepaalde partijen gerealiseerd zal moeten worden. Hij verwacht dat op allerlei snippergroenlocaties gebouwd gaat worden en dat zal ten koste gaan van de natuur. Bart Boon: “ik ben bang straks mijn dorp niet meer te herkennen”.

Wat de formatie betreft constateert hij dat er onvoldoende vertrouwen was tussen LW en de andere vijf partijen. Bij samenwerken gaat het volgens Bart Boon om gelijkwaardigheid en je zou niet moeten willen dat “iedereen een aanhangwagen van de VVD wordt”. De andere partijen zagen dat blijkbaar niet zo “en dan kom je alleen te staan”. Bovendien beschouwde hij de eis van de formerende partijen dat hij als wethouder niet langer verantwoordelijk zou mogen zijn voor het Centrumplan als een motie van wantrouwen. Hij zag niet goed in hoe hij in een dergelijk college zou kunnen werken; “zo kun je niet gezamenlijk aan een reis beginnen”. Inhoudelijk vindt hij de keuzes die nu voor het centrum worden gemaakt “kortzichtig en niet voor de lange termijn”.

Gevraagd naar de uitlatingen van Caroline Klaver aan het adres van het college, blijft Bart Boon bij de eerder uitgebrachte Verklaring van het college dat men zich niet daarin herkent. Dat hem dat door bepaalde formerende partijen is aangerekend “vind ik wel heel erg voor mij persoonlijk”. Hij herkent zich niet in de beschuldigingen en hij heeft juist de collegiale en ambtelijke samenwerking als uiterst positief ervaren. Wel is het zo dat er sprake was van verschillende karakters; “Iedereen is zoals hij is en brengt zijn inbreng qua eigen luidheid” en hij vervolgt “Caroline Klaver heeft de samenwerking blijkbaar anders ervaren dan ik”. Hij hoopt dat door het onderzoek naar de bestuurscultuur een stap in de goede richting wordt gezet en dat het niet opnieuw “gedoe” op zal leveren.

Vriend en vijand zullen het er over eens zijn dat met het vertrek van Bart Boon als wethouder en uit de politiek in het algemeen een van de meest deskundige politici op het gebied van planologie en ruimtelijke ordening ons gaat verlaten. Dat is betreurenswaardig, omdat vanwege Vakenhorst, de Groene zone, de omgevingswet en de woningbouwopgave ter zake deskundige wethouders en raadsleden noodzakelijk zijn. Zijn opvolger valt niet te benijden.