Afbeelding
Foto:

Sona Sahakian: Jong en bijzonder veelzijdig

Sona Sahakian, een beeldend kunstenaar, geboren in 1996 in Nederland en afgestudeerd aan de afdeling Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Door Tom Rietveld

Al van jongs af bezig?
Sona: “Ik ben opgegroeid in een creatieve omgeving; mijn hele familie uit zich creatief. Zo zijn mijn ouders beeldend kunstenaars en filmmakers. Vanaf jonge leeftijd omringd door kunst. Als kind begon ik met tekenen en schilderen en daar ben ik niet meer mee opgehouden tot op de dag van vandaag”.

Wat maak je zoal en waar komt je inspiratie vandaan?
Sona: “Mijn werken bestaan uit schilderijen, tekeningen, collages, foto's, installaties en films (videokunst). Mijn inspiratie komt voornamelijk uit de spirituele wereld. Hierin staan de ongrijpbare en mystieke ervaring van het menselijk bestaan, de dialoog tussen mens en natuur, aanwezigheid, stilte, vergankelijkheid en de ontmoeting met je echte zelf centraal. Soms is toeval ook een bron van inspiratie. Uit elke omstandigheid kan je iets halen wat je verder brengt in het leven. In mijn kunstwerken ben ik op zoek naar verschillende lagen die op elkaar gestapeld zijn zoals in het leven. Geabstraheerd, lyrisch, poëtisch en mystiek zijn de juiste woorden om mijn kunst te beschrijven. Ik zie de werkelijkheid niet alleen als de waarneembare wereld, maar er schuilt ook een andere realiteit die ik op een transformerende manier tot uitdrukking wil laten komen. Hierbij combineer ik schilderkunst, collages, fotografie, film en andere (natuurlijke) materialen en technieken, zoals kaarsvet, pigmenten, zand om mijn eigen beeldtaal te creëren, waardoor er een samensmelting tussen materialen, technieken en kunstvormen ontstaat”.

Waar heb je al eens een expositie gehad?
“De afgelopen jaren heb ik deelgenomen aan verschillende groepstentoonstellingen en projecten. Twee keer bij Pulchri Studio in Den Haag geëxposeerd. De eerste tentoonstelling ‘The Roaring Twenties’ met mixed media kunstwerken. De tweede keer met de expositie ‘Bring Your Own Beamer (B.Y.O.B)’ met 3 videowerken. Een aantal keren bij Galerie Arti-Shock, Kadmium etc. geëxposeerd. Bij de Haagse Kunstkring is mijn fotoserie tentoongesteld.

Binnenkort heb ik een expositie 'Het gezicht van de schaduw' in Kadmium in Delft, waar ik ga deelnemen met videowerken en fotografie. Later in het jaar worden mijn kunstwerken tentoongesteld bij Galerie RAR in Spijkenisse”. 

Krijg je leuke reacties?
"Over het algemeen reageren mensen positief over mijn kunstwerken. Ze vinden het interessant, boeiend en vinden mijn manier van werken veelzijdig en persoonlijk. Ook bij de huidige expositie in Wassenaar kreeg ik mooie en bemoedigende reacties op mijn kunst: ‘Geef niet op, zet door, volg je dromen; wees niet teleurgesteld als iets niet gaat, zoals je wilde. Elke teleurstelling leidt tot nieuwe uitdagingen, kansen en ontwikkelingen in je leven”.

De expositie van de vijf nieuwe leden van de Kunstgroep Wassenaar is t/m zondag 12 maart te bezoeken in de Molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar.

Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.