Afbeelding
Foto:

Meindert Stolk: "Samenwerken en verbinding zoeken is wat ik het liefste doe”

“Het CDA is van oudsher de politieke partij die zich inzet om mensen samen te brengen en de verbinding te zoeken. De samenleving is enorm hard geworden en daar willen we graag verandering in aanbrengen.” Aan het woord is Meindert Stolk. Hij is gedeputeerde, oftewel onze regionale minister van de provincie Zuid-Holland, met een enorm brede portefeuille, hiernaast lijsttrekker van het CDA in de Provincie, maar bovenal Wassenaarder. Hij is ervaren, gepassioneerd en een echte bruggenbouwer. “Ik ben heel eerlijk als ik zeg dat ik graag nog een termijn door wil gaan met dit werk!”

Door Iris Oostlander

“Als gedeputeerde, zeg maar een soort wethouder van de Provincie, kan je echt wat doen voor de mensen. Je kan veel in gang zetten en bereiken. En dat is enorm uitdagend!” Hij heeft grote en lastige thema’s in zijn portefeuille zoals economie en innovatie, land- en tuinbouw en gezondheid en veiligheid. “Vaak komen deze onderwerpen samen. Denk aan duurzame landbouw en gezonde voeding die meerdere raakvlakken hebben.”

Lastige vraagstukken in Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland is enorm divers en kent veel complexe vraagstukken: wat gaat het klimaat betekenen voor de kustlijn en de Zuid-Hollandse eilanden? Hoe kan je de infrastructuur optimaliseren en toch het groen behouden? En wat te denken van het enorme gebrek aan woningen? Allemaal voer voor Meindert. "Naast veel overleggen ga ik nog vaker op bezoek bij betrokkenen. Maar wat ik vooral probeer is het samenbrengen van mensen, het inzetten van een enorm netwerk om tot oplossingen te komen voor gecompliceerde puzzels.”

Wassenaar en de Provincie
“Wassenaar mag wel meer van zich laten horen. Het is een mooi dorp en een positieve uitzondering wat betreft financiën in vergelijking met andere Zuid-Hollandse gemeenten maar mag meer ‘gebruikmaken’ van de Provincie, mijns inziens. Want de Provincie kan veel betekenen bij moeilijke vraagstukken als verkeer- en waterproblematiek. De Provincie heeft niet alleen een controlerende rol, maar vooral een adviserende en ondersteunende. En daarnaast natuurlijk ook een verbindende.”

Zuid-Holland en het CDA
In Zuid-Holland moet echt meer betaalbaar worden gebouwd, maar we willen ook ons mooie groen behouden. En dat is mogelijk, aldus Meindert. “Het CDA vindt het daarnaast wel heel belangrijk dat we het sociale aspect goed in de gaten houden: een supermarkt, school of sportvereniging moeten makkelijk en snel te bereiken zijn.”
Nog een zorg van het CDA is de landbouw. “We willen graag de boeren helpen en kunnen dat ook. Bijvoorbeeld door mee te denken over innovaties, nieuwe technieken die kunnen worden ingezet.”
Hittestress, klimaatverandering, het OV en de infrastructuur, verduurzaming, het zijn allemaal thema’s deze Provinciale Statenverkiezingen. “Maar de zorgen over de huidige instabiliteit van de samenleving vind ik ook heel belangrijk”, zegt deze CDA’er vanuit zijn hart. “Laten we alsjeblieft de verbinding weer zoeken. De Provincie kan daar een grote rol bij spelen. Wij hangen er als een soort helikopter boven en kunnen de verschillende instanties bij elkaar brengen. Samenwerken is echt hét woord voor de komende tijd. En dat is wat ik ook het liefste doe!”