Afbeelding
Foto:

Plechtige herdenking van in oorlogstijd omgekomen Franse commando

Vaak loop je er gedachteloos aan voorbij, het monument met zes inscripties aan de Wassenaarse slag. En dat is jammer, want dit is altijd een mooie gelegenheid even stil te staan bij de moedige Franse commandoleden die op 28 februari 1944 aan het strand de dood vonden. Hun overlijden werd maandag 27 februari om 11.00 uur herdacht met een indrukwekkend ceremonieel.

Door Loes Rietvelt

Het was ondanks een waterig zonnetje ijzig koud maandagochtend 27 februari. Toch was dit voor de vele bezoekers, waaronder veel militaire hoogwaardigheidsbekleders uit diverse landen en veteranen van soms wel heel hoge leeftijd, geen reden weg te blijven. Sterker nog, velen van de oudere mannen bleven gedurende de hele ceremonie staan terwijl er toch zitplaatsen voor hen beschikbaar waren. Na een inleiding door de ceremoniemeester werd er ademloos geluisterd naar de eerste spreker die vertelde hoe de vijf soldaten en hun kapitein destijds zijn omgekomen. “Door een Britse torpedopoot waren de zes mannen afgezet voor onze kust. Onbedoeld kwamen zij in een Duits konvooi terecht, dat hen aanzag voor een Duits vaartuig. Met een rubberboot wisten ze uiteindelijk het Wassenaarse strand te bereiken. Hun opdracht was een zwakke plek in de Atlantikwall te vinden, waardoor speciale eenheden en geheime agenten ongemerkt de Duitse linies zouden kunnen passeren. Op het strand hebben de commando’s naar alle waarschijnlijkheid een trip-wire geraakt en zijn er Duitse vuurpijlen de lucht ingegaan. Tevergeefs probeerden zij hun schepen weer te bereiken, maar zijn daarbij omgekomen. Drie commando’s vonden de dood in een rubberboot en één lichaam spoelde aan op het strand van Wassenaar. Het lichaam van kapitein Trépel spoelde samen met dat van de zesde commando een dag later aan in Scheveningen.”

Het programma van de ceremonie was goed gevuld. Na het indrukwekkende verhaal van de oud-voorzitter van de commando-vereniging Zuid-Holland was het woord aan de burgemeester van Wassenaar. De ambassadeur van Frankrijk gaf aansluitend een speech. Na het hijsen van de Franse en Nederlandse vlag werd een minuut stilte gehouden waarna zowel het Franse als het Nederlandse volkslied werd gespeeld door een militaire kapel. Hierna was het tijd voor het leggen van de kransen door de vele officiële organisaties. Dit waren er 25, zodat het een nogal langdurige aangelegenheid werd. Gelukkig stond de bezoekers aan het eind van de ceremonie, het was inmiddels rond het middaguur, een warm onthaal te wachten. Bij Paviljoen de Badmeester werd ter verwarming van de inwendige mens een kop erwtensoep geserveerd.

Wilt u het monument aan de Wassenaarse slag met de namen van de commandoleden en hun kapitein nog eens goed bekijken gaat u dan vooral eens langs. Als u de hele geschiedenis over het incident wil lezen google dan op monument wassenaarse slag. Wilt u de jaarlijkse ceremonie ook bijwonen, volgend jaar is het tachtig jaar geleden en is er een grootse herdenking. Foto: Patrick Kop