Afbeelding
Foto:

Kunstenaar Theodora Plas

Theodora Plas volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Ze werkt sinds 1980 als beeldend kunstenaar en exposeerde haar- overwegend abstracte werk - lyrisch abstract - in binnen en buitenland. Haar kleurrijke, maar ingetogen werk ‘leest’ als een liefdesbrief.

Door Tom Rietveld

Dit is de intro bij de aankondiging van de nu lopende tentoonstelling bij de Kunstgroep Wassenaar in de Molen.

Waar is het ooit begonnen? Theodora: “Ik heb nooit echt tekenles gehad, de tekenlessen vielen juist op de uren dat ik Grieks of Latijn had. De tekenleraar gaf mij later wel opdrachten zodat ik een portfolio had waarmee ik toelatingsexamen kon doen.

Na aanvankelijk figuratief werk kwam de tekst en collage in mijn werk. Ooit toen ik met mijn ouders door Parijs wandelde, raapte ik voortdurend allerlei kleurige papiertjes van de straat. Mijn vader geneerde zich een beetje. ‘Ik loop hier toch niet met een straatveger’. Dat zoeken naar papiertjes en teksten ben ik jarenlang blijven doen; deels verwerkte ik die weer in mijn collages. 

Dat collageachtige is steeds in mijn schilderijen terug te zien, het geschrevene eveneens... Van jongs af aan heb ik een dagboek bijgehouden, later verplaatste mijn dagboek zich als het ware naar het doek, deels leesbaar, deels bedekt onder lagen verf. 

Vroeger wilde ik vooral mijn emoties uiten op het doek. In de loop der jaren is mijn werk meer verstild. Kleur speelt naast het schrift een belangrijke rol, maar ook het kleurgebruik is ingetogener geworden. Ik zoek altijd naar het licht, een plek waar het straalt. Veelal zie je verticale banen terug, het lijkt mijn vormtaal geworden, een verbinding tussen hemel en aarde. Vanuit het schrijven ontstond ook de figuratieve serie letters of love, waarin 17 eeuwse schilders, met de brief als thema, geciteerd worden. In de ruim 40 jaar, dat ik als professioneel kunstenaar werkzaam ben, heb ik veel gedaan en over de hele wereld geëxposeerd. Het is fijn iets van mijn werk nu in de molen in Wassenaar te kunnen tonen: een lange liefdesbrief ”. 

De expositie van de vijf nieuwe leden van de Kunstgroep Wassenaar is t/m zondag 12 maart te bezoeken in de Molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.