Rik Janssen (links) en Jan Anthonie Bruijn roepen iedereen op om te gaan stemmen. Foto: René de Wit.
Rik Janssen (links) en Jan Anthonie Bruijn roepen iedereen op om te gaan stemmen. Foto: René de Wit. Foto:

Jan Anthonie Bruijn en Rik Janssen roepen de Wassenaarders op om te gaan stemmen

“Ga stemmen!” dat is het eensluidende advies van de heren Janssen en Bruijn. Twee Wassenaarders die al sinds jaar en dag actief zijn in de (lokale) politiek en nu respectievelijk senator en voorzitter van de Eerste Kamer zijn. “Deze Provinciale Statenverkiezingen zijn erg belangrijk want ze dienen meerdere doelen: je kiest voor het bestuur van jouw Provincie, indirect de leden van de Eerste Kamer én de inrichting van de Waterschappen. Alle drie voor Wassenaar zeer belangrijke instanties.” Ook al dienen Rik Janssen en Jan Anthonie Bruijn verschillende partijen, ze zijn het wel roerend eens over hun functie: “Wij controleren, adviseren maar mogen vooral onze kiezers vertegenwoordigen en dat is het mooiste vak dat er is!”

Door Ton de Best en Iris Oostlander

Jan Anthonie Bruijn
“De kieswijzer invullen, de tien belangrijkste verkiezingsstandpunten lezen of je volksvertegenwoordiger aanspreken en vragen stellen, het is allemaal raadzaam om te doen voor de verkiezingen van 15 maart aanstaande”, aldus de inmiddels in Nederland bekende voorzitter van de Eerste Kamer prof. dr. Jan Anthonie Bruijn. Al jarenlang zet hij zich in voor ‘zijn’ VVD, op zowel lokaal als landelijk niveau en hij doet dat met een enorme passie en charme.

Rik Janssen
Rik Janssen was voorheen ‘onze’ gedeputeerde voor de Provincie Zuid-Holland en nu fractievoorzitter in de Eerste Kamer namens de Socialistische Partij (SP) met een zware portefeuille. Hij weet als geen ander wat water, of een gebrek eraan, kan veroorzaken. Ook stikstof-, verkeersproblematiek en ruimtelijke ordening, belangrijke onderwerpen voor Wassenaar, hebben voor hem geen geheimen. Als senator is hij dan ook van groot belang voor ons dorp en de provincie. Hij staat als mens klaar voor een ander en je mag hem altijd aanspreken.

Provincie Zuid-Holland
“De Provincie heeft enorm veel te zeggen. Denk aan het samengaan van gemeentes, het behulpzaam zijn maar ook ingrijpen bij financiële problemen van een gemeente of werksfeer, maar ook de infrastructuur, het regionale vervoer, vaarwegen en natuurbescherming zijn belangrijke onderdelen van het werk van de Provincie. Oh, en vergeet cultuur niet”, vertelt Rik gepassioneerd, “in Wassenaar hebben wij veel cultureel erfgoed dat wordt bewaakt en onderhouden, ook door de Provincie. Raadhuis De Paauw, de Molen, deze zijn beide opgeknapt met financiële ondersteuning van de provincie Zuid-Holland.”
Waterschappen
“Waterschappen klinkt als ver van ons bed”, vult Jan Anthonie aan, “maar in Wassenaar hebben wij snel last van natte voeten. Kelders die onderlopen bij meer dan normale regenval maar ook uitzonderlijke droogte bij een hete zomer. Het komt steeds vaker voor en het is zorg dit goed te controleren en dus de werking van de waterschappen te onderhouden.”

Eerste Kamer
“De leden van de Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. Zo is dat in Nederland geregeld. De Eerste Kamer is het orgaan dat de wetsvoorstellen en -wijzigingen van de Tweede Kamer controleert en beoordeelt op kwaliteit. Enorm belangrijk”, vertelt de voorzitter, Jan Anthonie, “de leden zijn dan ook stuk voor stuk ‘wijze’ mensen die allemaal werkzaam zijn of waren in de gemeenschap en dus ook daadwerkelijk kunnen inschatten wat een wet voor impact kan hebben”.

Ga stemmen en doe mee!
Beide heren doen dit werk puur vanuit hun hart. “Wij proberen echt het verschil te maken, ook al lopen onze politieke meningen uiteen”, vertelt Rik desgevraagd, “wij proberen beiden te denken vanuit onze kiezers.” “Als mensen stemmen weten wij ook wat zíj graag willen. En dat is voor ons van enorme waarde” vult Jan Anthonie aan. “Wij werken namelijk voor hén. Verkiezingen zijn de hoeksteen van de democratie en aldus belangrijk voor onze welvaart én vrijheid. Doe daarom mee. Sluit je aan bij een partij, verdiep je in de politiek, maar het meest belangrijke: breng alsjeblieft je stem uit tijdens de Provinciale Statenverkiezingen 2023 op 15 maart aanstaande!”

Het kieskompas is te vinden op internet: https://zuid-holland-noord.kieskompas.nl/

Afbeelding