Op de fotoTimuz Bakhishov en Arinq Cheredniak. Foto: Martinette Bemelmans
Op de fotoTimuz Bakhishov en Arinq Cheredniak. Foto: Martinette Bemelmans Foto:

Carillon klinkt voor Oekraïne

Het decor aan de Langstraat was afgelopen vrijdagavond 24 februari idyllisch met spelende kinderen, Oekraïense vlaggen, brandende lantarens, een mooi oud pand met carillon en een kraam met warme chocolademelk. De realiteit was echter allesbehalve idyllisch. Voor het Oude Raadhuis was een herdenkingsbijeenkomst voor de oorlog in Oekraïne georganiseerd door de vier Rotaryclubs in Wassenaar.

Door Loes Rietvelt

Na een korte inleiding van Leo Kroon, de voorzitter van de Rotary, was het woord aan burgemeester Leendert de Lange. Hij keek terug op een heel verdrietig jaar waarin veel verliezen zijn geleden en mensen zijn gescheiden van hen die hen lief zijn. Hij sprak de warme woorden “lieve Oekraïners, jullie oorlog is ook onze oorlog”. En “als lichtpuntjes van hoop in deze donkere dagen zijn er velen die de Oekraïners een warm welkom hebben geheten, onder hen is een grote groep mensen uit Wassenaar. Zij hebben hun huizen opengesteld en bieden onderdak aan ongeveer tachtig vluchtelingen.” Met enige Oekraïense woorden en een dankwoord voor de organisatie besloot de burgemeester zijn indrukwekkende speech. Hierna neemt de voorzitter van de Oranjevereniging Jan Stallinga het woord van hem over. Hij bedankte de vele lokale vrijwilligers die dagelijks klaarstaan voor de bewoners van de Oekraïne. “Families, sportverenigingen, de gemeente, kerken, Bayer Vastgoed en andere locale sponsors uw inzet wordt enorm gewaardeerd. Als afsluiting herdenkt hij allen die hun leven hebben verloren tijdens bombardementen op burgerdoelen. Hierna klinken al snel de klanken van het Oekraïense volkslied.

Wassenaar telt ongeveer 150 vluchtelingen waarvan zoals vermeld door de burgemeester, tachtig worden opgevangen door Wassenaarders, veelal in tuinhuizen of guesthouses. Vele Oekraïners hebben werk gevonden bij lokale bedrijven en proberen hier een bestaan op te bouwen. Een groot aantal was aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst. Een van hen sprak vol emotie haar dank uit voor alle hulp en ondersteuning die zij hier heeft mogen ontvangen. Het getal van 150 lokale vluchtelingen is aan wisseling onderhevig. Voor sommigen is het gemis aan naaste familie en vrienden te groot en zij besluiten terug te keren naar de Oekraïne.

Door heel Nederland, Belgie en Duitsland zijn in gemeenten waar een carillon aanwezig is identieke avonden georganiseerd. Een prachtige mogelijkheid ter ondersteuning van de Oekraïnse vluchtelingen voor wie de oorlog iedere dag in hun leven is. In veel gemeenten werden vanaf 20.00 uur de kerkklokken geluid.

Een compliment voor de Rotary die dit ludieke plan heeft bedacht, ontwikkeld en georganiseerd is zeker op zijn plaats.