Nadere eisen aan vergunningaanvraag Voorlinden om parkeerterrein alsnog te kunnen legaliseren

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en de gemeente Wassenaar hebben eind januari in een gezamenlijke brief nadere eisen gesteld aan de door Museum Voorlinden in 2020 ingediende omgevingsvergunning om legalisatie van het illegaal aangelegde parkeerterrein op het landgoed aan de Buurtweg mogelijk te maken. Dat het legalisatieproces “erg lang” duurt, komt volgens B en W van Wassenaar door de effecten van corona op de benodigde onderzoeken en door “de ingewikkelde aard van de problematiek die eigen is aan de locatie”, zo schrijven ze aan de raad. 

Door Jos Knijnenburg 

Het college noemt Museum Voorlinden “een monument van de toekomst” dat Wassenaar en de regio op de provinciale culturele kaart zet. Het museum trekt meer bezoekers dan verwacht en die komen veelal met de auto of per touringcar. Voor het museum zelf kwam dat niet geheel onverwacht en daarom werd er reeds in het jaar van de opening (2016) een extra parkeerterrein nabij de hoofdingang aan de Buurtweg aangelegd. Een lap asfalt met ruimte voor circa 250 voertuigen. Helaas bleek de voorziening strijdig met onder andere het bestemmingsplan en derhalve illegaal. Provincie en gemeente zijn een handhavingstraject gestart, waarbij is onderzocht in hoeverre legalisatie mogelijk is. In dat kader heeft Museum Voorlinden in maart 2020 een omgevingsvergunning ingediend voor de legalisering van het omstreden parkeerterrein P2 en enkele maanden werd een vergunning aangevraagd voor de realisering van een opstelplaats voor touringcars bij parkeerterrein P1. In overleg met de omwonenden is destijds ook een ontwerp van het te legaliseren parkeerterrein gemaakt. Dat ontwerp voldoet echter op belangrijke onderdelen nog niet aan wet- en regelgeving en beleid van zowel de provincie als de gemeente. 

Om het zo langzamerhand slepende proces van legalisering te bespoedigen, heeft Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland mede namens B en W van Wassenaar eind januari een brief aan Museum Voorlinden gestuurd. Hierin worden de wettelijke en beleidskaders omschreven waaraan de vergunningsaanvraag moet voldoen. Zo moet het parkeerterrein P2 “landgoedwaardig” worden ingericht, “ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt” en dat betekent onder meer het opnemen van inheemse beplanting op en langs “het nieuw in te richten P2”. Een bijlage maakt duidelijk dat in het ontwerp voor het vernieuwde parkeerterrein dat het museum liet opstellen weliswaar een flink aantal parkeervakken is vervangen door ‘boomvakken’, maar dat dit meer ruimte vergt dan het bestaande illegale parkeerterrein. In het ontwerp wordt het parkeergebied daarom uitgebreid tot achter de voormalige moestuin. Qua omvang past dat niet in het provinciale en gemeentelijke beleid voor wat betreft zaken als ruimtelijke kwaliteit en cultuurhistorie. 

Uit een verkeersonderzoek dat Museum Voorlinden in juni 2022 opleverde, blijkt weliswaar dat het van oudsher aanwezige parkeerterrein P1 met 129 parkeerplaatsen onvoldoende parkeergelegenheid biedt, maar “het toont niet onomstotelijk aan dat er ruim 200 extra parkeerplaatsen nodig zijn voor het museum”. Evenmin is daarmee de noodzaak aangetoond om P2 tot achter de moestuin uit te breiden. Los daarvan is een vergroting van de oppervlakte van het illegale P2 in strijd met provinciaal beleid. Voorlinden dient om die reden met een ontwerp te komen dat past binnen de plak asfalt die er nu ligt. Voor wat betreft de aangevraagde faciliteiten voor bussen, wordt nadrukkelijk als eis gesteld dat dit gebeurt binnen bestaande parkeervlakken op het landgoed en/of op een bestaand parkeerterrein buiten het landgoed. Museum Voorlinden dient uiterlijk eind maart de aangepaste aanvraag voor een omgevingsvergunning in te dienen. Indien deze deadline niet wordt gehaald, “dan zijn wij genoodzaakt opnieuw een handhavingstraject te starten”.