B en W gaan uit van oplevering nieuwe sporthal bij De Kieviten in derde kwartaal van dit jaar

De bouw van de nieuwe gemeentelijke sporthal op het sportcomplex van De Kieviten die op 1 juli 2022  werd gevierd met het slaan van de eerste paal, voorloopt voorspoedig. Voor de nieuwbouw stonden vijf kwartalen gepland en ondanks de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, zoals leveringsproblemen van bouwmaterialen, lijkt het op dit moment haalbaar om de hal nog voor 1 oktober a.s. op te leveren, hetgeen het college in een raadsbrief typeert als “heel positief nieuws”. 

Door Jos Knijnenburg 

Verderop in de brief nog een positief bericht. “Een doorkijk in de kosten laat zien, dat de sporthal binnen het bouwkrediet kan worden gerealiseerd”. Toch zijn er wel wat rimpelingen. Zo heeft de gemeente te maken met netbeheerder Liander, die de kabels en leidingen aanlegt en het energienetwerk beheert. Liander heeft al laten weten dat zij de gewenste aansluitingen volgens haar eigen planning pas in december 2024 kan realiseren. Er wordt nu gewerkt aan een tijdelijke oplossing, zodat de nieuwe sporthal in oktober 2023 operationeel is. En over infrastructuur gesproken, B en W merken in hun brief aan de raad op dat in het bouwkrediet “nadrukkelijk” geen rekening is gehouden met extra kosten voor infrastructurele maatregelen. De sporthal wordt energieneutraal gerealiseerd. 

De energiestromen van de combihal zijn dermate omvangrijk, dat aanpassingen aan de trafo’s nodig zijn. Uitgaande van het reguliere verbruik van energie door de sporthal en het nieuwe clubhuis van De Kieviten was berekend dat de bestaande trafo net aan voldeed. De wensen voor het clubhuis bleken echter groter dan meegenomen in de berekeningen. Daarnaast willen De Kieviten graag een stap verder dan energieneutraal door bijvoorbeeld de verlichting van de sportvelden te laten draaien op zonne-energie. Dat vereist logistiek en financieel extra infrastructurele maatregelen. Als die achteraf moeten worden gerealiseerd worden de kosten hoger. De gemeente ziet daarnaast een kans om de installatie robuust, duurzaam en toekomstbestendig te maken en dat draagt dan weer bij aan “de duurzaamheidsopgave van gemeentelijk vastgoed en accommodaties”. De door De Kieviten gewenste extra zonnepanelen (boven energieneutraal) worden overigens niet door de gemeente betaald. Dat is iets tussen de exploitatie BV en de vereniging en valt “buiten de scope van ons bouwproject”, aldus B en W. Een infrastructureel issue  van een heel andere orde dat ook niet was voorzien betreft de waterhuishouding. De nieuwe sporthal wordt deels boven bestaand water gerealiseerd. Dat moet dan weer worden gecompenseerd om ook een vergunning van het Hoogheemraadschap te krijgen. 

Al met al zijn extra infrastructurele maatregelen nodig die thans worden geschat op 610.000 euro, waarvan het gros (bijna vijf ton) voor rekening komt van een trafo met bijbehorend leidingwerk en inrichting). B en W kondigen hierover een apart raadsvoorstel aan. Een onverwachte meevaller betreft de kosten van een tribune die in het definitieve ontwerp zat maar niet paste in het bouwkrediet. Een btw-vrijstelling waarover tijdens het bouwproces helderheid is gekomen, maakt dat er financiële ruimte ontstaat om de gewenste tribune alsnog binnen het bouwkrediet te realiseren. Zoals bekend vervangt de nieuwe sporthal op het terrein van De Kieviten niet alleen de oude hockey- en tennishal van de vereniging die daar stond en in het voorjaar van 2022 werd gesloopt, maar ook sporthal De Schulpwei. Deze accommodatie, in het verleden ook veelvuldig gebruikt voor tal van niet sportieve aangelegenheden, uiteenlopend van Oranjefeesten tot rommelmarkten,  heeft inmiddels ook het einde van haar levensduur bereikt. De opties voor een herontwikkeling van deze locatie op het sportcomplex aan de Dr. Mansveltkade, wordt door de gemeente gezien als een apart op te stellen project.