Afbeelding
Foto:

HartvoorWassenaar: een Nieuwe Coalitie

Het lijkt er op dat een nieuwe coalitie het daglicht gaat zien. Zij nemen het, tot de verkiezingen van 2026, over van HartvoorWassenaar en GroenLinks. De beoogde coalitie (PvdA, D66, CDA, DLW, LW!, VVD) bestaat uit 6 partijen en heeft 14 zetels van de 21. HartvoorWassenaar heeft 5 zetels, GroenLinks 2. Dit is ook het moment dat de wethouder van HartvoorWassenaar zal aftreden, sinds hij, nadat de VVD uit de coalitie stapte, zaken heeft waargenomen.

Het is goed dat Wassenaar weer een bestuur heeft dat kan steunen op een meerderheid in de raad. Wij wensen de aankomende coalitie veel succes en al het goede voor Wassenaar! We rekenen er op dat ze goed kunnen samenwerken en de VVD in die samenwerking een goede leiderschapsrol op zich neemt.
We hebben wat opmerkingen gekregen over het feit dat we er voor hebben gekozen om niet deel te nemen aan een volgende coalitie. Om te beginnen is het natuurlijk zo, dat we een coalitie hadden. Met de VVD. Maar die is uit die coalitie gestapt. Wij vinden dat onverantwoordelijk, vooral ook op de manier dat ze het hebben gedaan.
Maar nadrukkelijk hebben we onszelf de vraag gesteld: in welke rol hebben wij het meeste nut voor Wassenaar en de Wassenaarders? Is dat wanneer we met een grote groep verschillende politieke partijen proberen beleid te maken? We zullen dan weinig van onze beloftes aan de Wassenaarders herkennen. Bovendien wordt het lastig om het eens te worden. En dan wordt je een tandeloos bestuur dat weinig tot stand brengt.
We kiezen daarom voor een rol, waarbij we niet gebonden zijn aan een coalitie, maar al dat gene wat op tafel wordt gelegd op de inhoud zullen beoordelen.
We gaan dus niet "de oppositie in". Met ons valt zaken te doen. Met 5 zetels, de helft van een meerderheid, hebben we veel invloed. En die zullen we goed gebruiken. Voor de Wassenaarders en Wassenaar.
Maar wat we ook heel belangrijk vinden is dat voor de zelfstandigheid van Wassenaar op lange termijn, we op deze manier veel beter invulling kunnen geven aan een goede ontwikkeling van de financien en van de ambtelijke organisatie. En zo langzamerhand is dat wel een zeer hoge prioriteit geworden.
HartvoorWassenaar wil graag bestuursverantwoordelijkheid nemen, zoals we na de verkiezingen hebben aangetoond. Maar dan wel met partijen die je kunt vertrouwen dat ze hun afspraken nakomen en met wie het goed en plezierig samenwerken is.

HartvoorWassenaar,
Henri Hendrickx
Solide. Het klopt