Van links naar rechts: Theodora Plas, Hanny Faber, Anja Jager, Mieke Kettler, Sona Sahakian en Rien Meijerink.
Van links naar rechts: Theodora Plas, Hanny Faber, Anja Jager, Mieke Kettler, Sona Sahakian en Rien Meijerink. Foto:

Opening van de tentoonstelling Kunstgroep Wassenaar

Zaterdag 11 februari 2023 weer een verse tentoonstelling, die officieel geopend werd door Hanny Faber. Een kunstkenner bij uitstek. Zij heeft zich verdiept in de kunstgeschiedenis en geeft cultuur- en kunsthistorische lezingen. Ook geeft zij rondleidingen in het Mauritshuis. Het talent van de nieuwe leden van de Kunstgroep weet ze kort samengevat goed te verwoorden.

Door Tom Rietveld

Hanny Faber: "Wat een grote opkomst, wat een feestelijk moment. Een opening in de prachtig gerestaureerde Molen waarin de Wassenaarse Kunstgroep het werk van maar liefst vijf nieuwe leden presenteert.

Vijf nieuwe leden die samen een breed scala aan genres vertegenwoordigen: van de jonge, veel belovende Sona Sahakian tot de nestor Rien Meijerink die na zijn pensionering in artistiek opzicht tot volle bloei is gekomen. Qua stijl zijn deze kunstenaars niet zo makkelijk met elkaar te vergelijken en dat maakt deze tentoonstelling zo interessant en ook zo aantrekkelijk voor een brede groep kunstliefhebbers.

Anja Jager is een gevestigde naam en actief in de wereld van zowel beeld als tekst. Zij schildert figuratief met een fijne toets in olieverf, maar beheerst ook de oude techniek van het schilderen met tempera. Het werk ademt een sprookjesachtige sfeer, waarbij kinderen vaak het onderwerp zijn. In een interview met Anja las ik dat ze geïnteresseerd is in de gedachtewereld van kinderen van een jaar of 8, 9, omdat die nog deels in een fantasiewereld geloven en leven. De muziekmeisjes is daar een mooi voorbeeld van :het laat de andere , mooiere wereld zien waarin wonderen tot de reële mogelijkheden behoren.

Rien is ook een kunstenaar die uitgaat van de zichtbare wereld om deze vervolgens naar zijn hand te zetten. Bij Rien gaat het niet om de menselijke figuur. Bij hem vinden we landschappen in alle variaties: natuurlijk gevormde en man-made; architectuur of onderdelen daarvan. Bij Rien zet kleur de toon. Met kleur en het deels abstraheren van de vormen zien we de wereld door Riens’ bril. Een mooie wereld, sereen , maar soms ook vervreemdend en ongemakkelijk. Spannend en ik raak er ook nooit op uitgekeken.

Bij Sona Sahakian herken ik nog de menselijke vormen, maar wel in onderdelen en ik begrijp dat zij gefascineerd is door de vierde dimensie: de tijd en hoe die door iedereen individueel wordt beleeft. Door onze herinneringen kunnen we van binnen tegelijkertijd het heden en het verleden beleven en zij wil de kijker stimuleren om alle zintuigen te gebruiken bij de zoektocht naar de kern van het bestaan. In het werk op de uitnodiging herken ik het derde oog. Het innerlijke oog dat naar binnen kijkt. Ook van abstract kunt u hier genieten.

Mieke Kettler presenteert grafisch werk. Zij is opgeleid als edelsmid en in die professie speelt graveren een belangrijke rol. Zo is zij tot etsen gekomen. Niet alleen de klassieke technieken maar vooral ook het experimenteren met etstechniek. Normaal gesproken is het mogelijk om van etsen een grotere oplage te maken, maar bij Mieke is daar geen sprake van. Geometrische vormen zijn haar basis en dan drukt zij daaroverheen andere materialen waardoor ieder werk uniek is.

Theodora Plas presenteert werk dat opvalt door het kleurgebruik, dat ingetogen en op elkaar afgestemd is en voorzien van persoonlijk teksten. Soms heel duidelijk zichtbaar en soms verstopt, Teksten zijn vaak het uitgangspunt van een werk. Kernwoorden bij Theodora zijn schoonheid en harmonie. Individuele waarneming wordt door haar geabstraheerd en daardoor wordt het universeel en voor iedereen na te voelen. Vorm en kleur als Leidmotief op de zoektocht naar een universele beleving van rust en licht. U ziet 5 zulke verschillende oeuvres met heel interessant kruisverbanden.

Kijk goed rond en laat u verrassen. Zie de verschillen en zoek de overeenkomsten in het werk dat u hier tentoongesteld ziet. Geniet in stilte of deel uw beleving met elkaar, ik verklaar deze tentoonstelling met heel veel plezier voor geopend."