Afbeelding
Foto:

Spreekwoord van de week

In deze rubriek behandelen we elke week een spreekwoord uit het Van Dale Spreekwoordenboek door Ton den Boon. Deze week:

Papier is geduldig
Zelfs de grofste onwaarheden, domheden of ongerijmdheden kan men opschrijven. De vroegste vindplaatsen van dit spreekwoord dateren uit circa 1840. Het wordt meestal gebruikt om aan te geven dat men op papier (of digitaal) schaamteloos kan opschrijven wat men wil: onwaarheden, leugens, schunnigheden. Soms betekent papier is geduldig echter iets totaal anders. Dan wil het spreekwoord juist zeggen dat papier het ideale medium is om open en eerlijk gedachten en zielenroerselen aan toe te vertrouwen.
- Papier is geduldig. Zeker het papier waarop de leiders van de Europese Unie hun afspraken schrijven. Terug uit Brussel in de eigen hoofdstad wordt al weer gauw het eigen nationaal belang leidend. (NRC, 21-3-2016)
- Papier is geduldig - en internet tegenwoordig ook. Maar het is wel huiveringwekkend als je ziet in wat voor bochten snoepfabrikanten zich wringen om suiker aanvaardbaarder te maken. (Elsevier, 26-2-2005)

Uit: Van Dale Spreekwoordenboek door Ton den Boon. Te verkrijgen bij De Kler, Bruna of online.

Afbeelding