Afbeelding
Foto:

De Luisterlijn is er voor iedereen

Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het dan lastig om iemand te vinden in je omgeving die echt naar je luistert of waarmee je kan praten. Maar het kan soms ook zijn dat je juist naar iemand zoekt die jou persoonlijk niet kent. Bij de vrijwilligers van de Luisterlijn kun je dan dag en nacht terecht voor een goed gesprek. Iedere dag van de week en het hele jaar door. Het gesprek kan per telefoon, maar ook per chat en mail. Door te luisteren helpen 1400 professioneel getrainde vrijwilligers bij mensen om zorgen, pijn en verdriet (even) het hoofd te bieden.

Door John Schrader

In gesprek met Corine, een van die vele vrijwilligers, blijkt hoe mooi en belangrijk de Luisterlijn wel is. Met jaarlijks 350.000 gesprekken is de Luisterlijn al meer dan 60 jaar de grootste organisatie in Nederland die emotionele steun op afstand biedt. De Luisterlijn wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en ontvangt daarnaast ook diverse donaties.
Corine vertelt hoe belangrijk een luisterend oor kan zijn; sommigen bellen 's morgens vroeg om de dag goed door te kunnen komen. Anderen bellen 's avonds of misschien wel 's nachts. Je verhaal anoniem kunnen delen of je gevoelens even kunnen bespreken is heel waardevol en het lucht enorm op.
In Nederland zijn er 28 locaties en Wassenaar valt hierbij binnen de regio Leiden. De vrijwilligers dienen eerst een training te volgen en moeten empathie kunnen bieden aan een ander, stevig in de eigen schoenen staan en vooral niet direct een oordeel geven. Het werk kan thuis worden gedaan. De vraag is om minimaal 4 uur per week een dienst te doen en ook een nachtdienst per maand te verzorgen.
Duidelijk is dat de Luisterlijn geen hulpdienst is; wel kan er worden meegedacht als de gesprekspartner daar behoefte aan heeft. Begrip is een belangrijk toverwoord; veel gesprekken gaan over geestelijke gezondheid, relaties en invulling van de dag. Op mijn vraag wie er vooral contact opnemen is geen direct antwoord te geven; het zijn zowel mannen als vrouwen, en ook jongeren en ouderen. Er wordt ook anoniem gewerkt en een mening of advies wordt alleen gegeven als er om gevraagd wordt.
Er is behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Op donderdag 16 februari is er een informatiebijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers. De bijeenkomst is in Leiden en begint om 10.00 uur. Ben je geïnteresseerd in dit betekenisvolle vrijwilligerswerk? Aanmelden (of verdere informatie) kan via: deluisterlijn.nl of via het telefoonnummer 088-0767000. Tenslotte vertelt Corine dat het niet alleen slecht nieuws is waar mensen over bellen; soms vinden mensen het ook leuk om te vertellen dat zij oma of opa zijn geworden of dat het weer zo goed gaat in iemands leven na een moeilijke periode. Zo is er niet alleen slecht nieuws, maar zijn er ook die mooie momenten om te delen. En hoe mooi is het niet om iemand toch een mooi begin van de dag te verzorgen als iemand moeite heeft om de dag te starten.