Afbeelding
Foto:

De Nachtwacht in het Van Ommerenpark

De Nachtwacht on tour is neergestreken in Wassenaar: een reproductie van het bekendste schilderij van Rembrandt is op dit moment te bewonderen in de lounge van Service Residentie Van Ommerenpark. Deze reproductie op ware grootte is de scherpste kopie ooit. De afdruk is gemaakt op basis van de grootste foto van De Nachtwacht die recent gemaakt is in het kader van het restauratieonderzoek Operatie Nachtwacht. De expositie van deze bijzondere reproductie is onder grote belangstelling geopend op donderdag 2 februari.

De nieuwe hoge-resolutieafbeelding van De Nachtwacht is een grote stap voorwaarts in het fotograferen van schilderijen. Deze state of the art foto vestigt hiermee een record in zowel resolutie als bestandsgrootte. Eén pixel van het gefotografeerde schilderij is kleiner dan een menselijke rode bloedcel. Gezien de grootte van de Nachtwacht levert dit een gigantische foto op van 925.000 bij 775.000 pixels oftewel 717 gigapixels, die 5,6 TB aan ruimte in beslag neemt.
Met deze hoge resolutie is heel duidelijk de precieze fysieke staat van het schilderij te zien. Loodzeep formaties, minuscule barstjes, de vormen van afzonderlijke pigmentdeeltjes, retouches die in het verleden zijn aangebracht en natuurlijk de prachtige details van Rembrandts schildertechniek. Deze aspecten kunnen op de foto allemaal nauwkeurig worden geobserveerd. Dit ondersteunt onderzoekers in het begrijpen van de conditie van het schilderij om zo het beste behandelplan voor een restauratie op te stellen. Het helpt om beter te begrijpen hoe Rembrandt schilderde en het levert in de bestaansgeschiedenis van De Nachtwacht een prachtige momentopname op.
Voor de bewoners van het Johannahuis en de huurders van de serviceappartementen van het Van Ommerenpark worden de komende weken verschillende activiteiten georganiseerd rondom Rembrandt en De Nachtwacht.
Ook andere geïnteresseerden zijn welkom om De Nachtwacht te komen bekijken: op werkdagen van 10:30 tot 13:00 uur en in het weekend van 10:30 tot 16:30 uur. De Nachtwacht is tentoongesteld in de lounge van Service Residentie Van Ommerenpark te Wassenaar tot en met woensdag 22 februari 2023. Het project ‘De Nachtwacht on tour’ is mogelijk gemaakt door Philips, de Elisabeth Art Foundation/Rijksmuseum Fonds en Pon.