Joost Schoots is rector-bestuurder van het Adelbert College. Foto: René de Wit.
Joost Schoots is rector-bestuurder van het Adelbert College. Foto: René de Wit. Foto:

Joost Schoots: "Laten we dat wat goed is, nog beter maken”

“Hier heeft iedereen echt aandacht voor elkaar. De docenten en leerlingen onderling maar zeker ook de docenten voor de kinderen. Dat zit in het DNA van deze school en dat raakt me.” Joost Schoots is vanaf 1 augustus de rector-bestuurder van het Adelbert College en deze middelbare school past hem als een goede jas. “Deze school mag best eens in het zonnetje worden gezet want iedereen is goed bezig. Als rector probeer ik het stukje bij beetje nog beter te maken!”

Door Iris Oostlander

“Van vmbo-t tot en met gymnasium, de brede opzet van deze school biedt veel voordelen”, begint Joost zijn lofzang, “de brugklassen zijn gemengd, het doorstromen naar de volgende opleiding gaat makkelijk en toch is het geen leerfabriek. Zo is er veel aandacht voor de individuele leerling die zelf zijn of haar rooster mag aanvullen met bijzondere vakken op het gebied van kunst, sport of wereldse zaken zoals de milieuproblematiek. Ook bandcoaching en debatteren zijn daar bijvoorbeeld onderdelen van. De leerlingen mogen zelf kiezen en dat geeft ze de verantwoordelijkheid maar zeker ook de vrijheid wat niet alleen fijn maar ook leerzaam is.”

Joost weet waar hij over praat. Met zijn 43 lentes heeft hij een moeizame schoolcarrière achter de rug. “Ik ben dyslectisch en dat werd in mijn jeugd niet goed begrepen. Ik kreeg in eerste instantie niet de kans om mezelf te laten zien. Totdat er docenten waren die mij anders zagen. Dat ik ook creatief en enthousiast ben en goed in sport. Door deze benadering bloeide ik op.”

Na meerdere opleidingen en studies kwam hij als conrector terecht op het Berlage Lyceum in Amsterdam. “Dit werk past bij mij. Ik had het erg naar mijn zin in Amsterdam waar elke dag een uitdaging is. Toen ik werd gevraagd als rector voor het Adelbert was ik in eerste instantie afhoudend. Toch ben ik er een kop koffie gaan drinken.”
De warme ontvangst, oprechte belangstelling en vooral de aandacht voor de individuele leerling raakte Joost en hij besloot Amsterdam in te ruilen voor Wassenaar. Hij heeft nog geen dag spijt. “Er gebeuren hier mooie dingen. De reizenweek, leerlingenraad en de kerstviering, ik kan nog wel even doorgaan, allemaal zo fantastisch. Of Adelbert College Toneel (ACT) dat elk jaar weer een stuk in ons mooie theater opvoert. Dat is van een enorm hoog niveau.”

"Natuurlijk neem ik het besturen, de regels en protocollen van deze school zeer serieus, maar ik sta wel open voor argumenten van zowel docenten als leerlingen en ouders. De ouders van onze leerlingen zijn heel betrokken bij ons werk. Wij leren veel van elkaar en ik luister graag naar de ideeën van eenieder. Ik heb niet voor niets een raam in mijn deur laten plaatsen. Want iedereen is welkom om samen met mij dat wat goed is, nog beter te maken.”