Afbeelding
Foto:

New Yorkse Jazz van het Philippe Lemm Trio op JSW-podium

De Nederlandse jazzdrummer Philippe Lemm keert voor even terug uit de VS voor een concert met zijn New Yorkse trio bij Jazz Sociëteit Wassenaar. Op zondagmiddag 19 februari a.s. laat het Phillipe Lemm Trio in Theater Het Deijlerhuis het jazzminnende publiek horen, hoe de moderne jazz zich in New York als muziekstijl steeds blijft ontwikkelen. Of zoals in het VPRO programma Vrije Geluiden werd vastgesteld: Philippe Lemm heeft in New York zijn geluid gevonden, subtiel, krachtig en eigenzinnig, een geluid dat naar meer smaakt."

Dat de corona-pandemie de (inter)nationale muzieksector hard heeft getroffen is bij velen bekend. Ook het Philippe Lemm Trio raakte door de lockdownperiodes muzikaal ontheemd. Maar als dan ook nog eind 2020 de pianist van het trio komt te overlijden, lijkt het met de energie van de overgebleven twee bandleden gedaan. Maar niets was minder waar. Het overgebleven muzikaal duo toonde karakter door zich te herpakken, een nieuwe pianist aan te trekken en op de ingeslagen muzikale weg door te gaan.

Philippe Lemm, geboren in 1985, studeerde in 2009 af aan het Conservatorium van Amsterdam en vertrok daarna naar New York om er als eerste Nederlandse drummer een mastertitel te halen aan de prestigieuze Manhattan School of Music. In ‘the city that never sleeps’ ontstond ook het jazztrio dat tot op de dag van vandaag Philippes naam draagt. In 2016 kwam het debuutalbum New Amsterdam uit, een mix van eigen stukken en een aantal jazzstandards. En in 2019 verscheen het album City Birds, waarvoor New York de inspiratiebron vormde. Philippe: “Er zijn daar zo veel subculturen met eigen regels, een eigen taal en een eigen dialect. Het niveau is altijd enorm hoog. Jazz, hiphop, gospel, pop, noem maar op. Als je vanuit een bird’s eye view zou kijken, zie je dat al deze stijlen eigenlijk heel veel gemeen hebben.”
Daarbij heeft Philippe tevens een achtergrond als danser. De invloed van Philippe als danser is terug te vinden op het album First Steps dat in het voorjaar van 2021 verscheen. De composities op dit album zijn namelijk deels geïnspireerd op traditionele dansstijlen en deels op de immense impact van de corona-pandemie, met als boodschap: “blijf bewegen, blijf stromen, blijf flexibel”. Het Philippe Lemm Trio trio laat zich dus muzikaal niet in één hokje plaatsen. Jazz en improvisatie vormen de basis, maar rock en klassiek zijn net zo goed van grote invloed.
Zondag 19 februari in Theater Het Deijlerhuis modern jazz uit New York met Philippe Lemm op drums, Sharik Hasan op piano en Jeff Koch op bas.

Voor verdere info en online tickets:
www.jazzsocieteitwassenaar.nl

Hans Groeneveld