Afbeelding
Foto:

Vragenronde in de Raad: bomenkap in Wassenaar

Françoise van Leeuwen (Hart voor Wassenaar):
“Meerdere Wassenaarders hebben hun zorgen geuit over gemarkeerde bomen die op de nominatie staan om gekapt te worden in park Backershagen en elders. De fractie van GroenLinks en Hart voor Wassenaar hebben daarom de volgende drie vragen voor de wethouder.”
- Wie bepaalt welke bomen ziek zijn en gekapt moeten worden?
- Zijn er rapporten in te zien voor de Wassenaarder?
- Wat gebeurt er met het hout?

Wethouder Natuur, Klimaat en Mobiliteit Aart van Sloten (GroenLinks):
- We hebben een senior-beheerder Groen. Ontzettend goede werknemer, die mijn een fantastisch antwoord heeft gegeven met foto's erbij. Ik probeer het kort te houden, want als je hem vraagt wat hij doet dan kan je dagenlang hier door de landgoederen lopen. Zijn antwoord: de bomen zijn aangetast door o.a. honingzwam, porseleinzwam en korsthoutskoolzwam. Die zorgen ervoor dat bomen afsterven. Daar komt bij dat porseleinzwam en korsthoutskoolzwam ervoor zorgen dat hele bomen gemakkelijk omvallen of takken afbreken. Dit zijn met name beuken, paardenkastanjes en linden. Dan moet je overgaan tot kappen. Deze bomen staan voornamelijk langs de paden en die worden weggehaald.
- Jaarlijks wordt 1/3 van alle laan- en straatbomen gekeurd en daarvoor heeft de gemeente een externe partij: Visual Tree Assessment. Die maakt een rapport, wordt ingezien door de ambtenaar; beoordeelt het en zet waar nodig acties uit. Die rapporten zijn voor intern gebruik, niet geheim, maar zijn niet openbaar. Het vraagt wel wat kennis van bomen om te begrijpen wat er precies in staat. Mocht daar behoefte aan zijn, aan die kennis, dan kan dat worden georganiseerd, maar we hebben hier dus iemand die hier echt verstand van heeft.
- De bomen worden verwijderd door een firma. Dat wordt extern uitbesteed en daar heeft de gemeente een contract mee. Ze worden op korte termijn weggehaald. In dat contract is aangegeven dat zij het hout mogen gebruiken en daardoor krijgt de gemeente weer een korting op de prijs voor het kappen.