Afbeelding
Foto:

Afkeuring optreden burgemeester door Hart voor Wassenaar

In een motie van Treurnis spreekt Hart voor Wassenaar teleurstelling uit over de gang van zaken tijdens de gemeenteraadsvergadering van 13 december waar Caroline Klaver de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag richting wethouder Hendrickx formuleerde. Vooral de voorzitter van de Raad, burgemeester de Lange, moet het ontgelden.

Door Jan H. de Roij

Tijdens de Gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag heeft de fractievoorzitster van Hart voor Wassenaar, Pasquale van Vliet, een motie van Treurnis ingediend. In deze motie wordt teleurstelling uitgesproken “over de gang van zaken inzake speeches van insprekers” tijdens de raadsvergadering op 13 december. Toen kwam Caroline Klaver in haar afscheidsspeech met zware beschuldigingen richting wethouder Hendrickx en twee insprekers confronteerden met naam en toenaam Henri Hendrickx, Irma van der Marel (HvW) en Maria Bellekom (LW) met hun opstelling ten aanzien van het Centrumplan. Insprekers dienen zich op een respectvolle manier te gedragen, aldus de motie. Het wordt betreurd dat de aangesproken wethouder en Raadsleden niet de mogelijkheid hadden om te reageren. Maria Bellekom deed wel een poging, maar werd door de voorzitter van de Raad, burgemeester de Lange, daartoe de mogelijkheid ontnomen, omdat een reactie geven procedureel niet gebruikelijk is in een raadsvergadering. De motie constateert dat er door de burgemeester niet is ingegrepen ten tijde van de aantijgingen. In een toelichting onderstreepte Pasquale van Vliet dat de motie betrekking heeft op de vorm en uitdrukkelijk niet op de inhoud van de boodschappen. De motie heeft volgens haar tot doel dat gebeurtenissen als op 13 december niet meer voorkomen. Vervolgens ging zij echter toch in op de uitlatingen van Caroline Klaver: “we voelen ons hard geraakt en gegriefd” en “Als wethouder Hendrickx werkelijk die tiran is, wat zegt dat dan over mij en mijn fractiegenoten?”. Dergelijke beschuldigingen horen volgens haar niet in de Raadszaal thuis. Voorts wees zij erop dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen en dat boycotten op basis van beschuldigingen niet acceptabel is: “wij laten ons niet cancelen”. In een korte reactie verklaarde Gerbrand Nijman (VVD) dat hij respecteert dat Caroline Klaver “heeft gemeend zich zo te moeten uitlaten”. En verder dat de VVD de resultaten van het onderzoek afwacht.

Tijdens de hoofdelijke stemming die vervolgens plaatsvond stemden alleen de Raadsleden van Hart voor Wassenaar en Groen Links en Maria Bellekom van LW voor. De overige partijen, waaronder de overige twee Raadsleden van LW, stemden tegen.
Was het direct na de beschuldigingen van Caroline Klaver vanuit de hoek van HvW nog vrij rustig, inmiddels blijkt uit artikelen in de media van de afgelopen weken en uit deze motie dat de aanval is ingezet. Ook de aangifte door Henri Hendrickx tegen haar bij het OM en het eigen onderzoek naar de gebeurtenissen door HvW passen in deze aanvalsstrategie. Begrijpelijke reacties gezien de aard van de beschuldigingen, maar is het ook verstandig? De uitdrukking luidt niet voor niets ‘wie geschoren wordt, moet stil zitten’. Het gevolg van de gekozen strategie kan immers zijn dat je je nog meer isoleert. Zo kan de motie niet anders gezien worden dan kritiek op de burgemeester als voorzitter van de gemeenteraad. ‘Hij had moeten ingrijpen en heeft dat niet gedaan’; dat is wat blijft hangen. HvW heeft grote problemen met de passiviteit van burgemeester de Lange op die bewuste avond, maar de sfeer in het college zal er niet op vooruit gaan door dat te verwoorden in een motie. Bovendien overschaduwt dit verwijt de dingen in de motie waarover zeker nagedacht zou moeten worden. Zoals het voortaan toestaan dat ook in de raadsvergaderingen raadsleden kunnen reageren op insprekers. Het terugfluiten van Maria Bellekom was inderdaad pijnlijk. Bovendien voelen insprekers zich gehoord als er wel in de Raad wordt gereageerd. Een andere kwestie is of insprekers niet meer zal worden toegestaan wethouders of raadsleden persoonlijk aan te spreken. Daar kan zeker over nagedacht worden, alhoewel dat wel een inbreuk zou kunnen betekenen op de vrijheid van meningsuiting.

De motie was interessant om te constateren waar de vrienden van HvW nog zitten in de Raad. Het is duidelijk: alleen nog bij GL. Uitgerekend de twee partijen die niet meedoen aan de coalitiebesprekingen. LW heeft de draai weg van HvW al helemaal gemaakt. En de burgemeester? Hij drong aan het begin van de vergadering aan op respectvolle omgangsvormen en dat hij alerter erop zal zijn als die grenzen worden overschreden. Kunnen we dat zo uitleggen, dat hij geen ‘Carolineklavertjes’ meer zal accepteren?

Afbeelding