Vertrouwenspersoon Hans Groot.
Vertrouwenspersoon Hans Groot. Foto:

Politici krijgen een vertrouwenspersoon

De burgemeester heeft in de persoon van Hans Groot een extern vertrouwenspersoon integriteit en ongewenste omgangsvormen voor politieke ambtsdragers aangesteld. Volgende week gaat een extern bureau aan de slag met het onderzoek naar de bestuurscultuur. Burgemeester doet nogmaals een beroep op de politici om in de omgang respectvol te zijn.

Door Jan H. de Roij

Burgemeester de Lange heeft voorlopig voor een half jaar Hans Groot gecontracteerd als extern vertrouwenspersoon voor de burgemeester, wethouders en raads- en commissieleden van onze gemeente. Een vaste invulling van de vertrouwenspersoon zal meegenomen worden bij de vernieuwing van de gedragscodes rondom integriteit en ongewenste omgangsvormen. Bij de vertrouwenspersoon kunnen politieke ambtsdragers terecht bij ongewenst en grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie, geweld, agressie en (seksuele) intimidatie. Ook kan men met hem in volstrekte vertrouwelijkheid integriteitskwesties bespreken. De vertrouwenspersoon geeft slechts adviezen en informatie en verwijst eventueel door naar andere instanties voor behandeling van een klacht. Hij doet zelf dus niets richting het bestuur of de ‘aangeklaagde’. Hans Groot schijnt nogal een naam te hebben als expert integriteitsonderzoeken en opleider van vertrouwenspersonen. Hij is al meer dan 20 jaar werkzaam op dit gebied o.a. bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Gemeente Amsterdam en de Provincie Zuid Holland. Momenteel is hij adviseur integriteitsonderzoeken bij een onafhankelijke dienstverlener. In een vergadering achter gesloten deuren afgelopen dinsdag hebben wethouders en raads- en commissieleden met hem kennisgemaakt en heeft hij een toelichting gegeven op zijn rol. De Paauw wil richting deze krant niet veel kwijt over de kosten die aan de inhuur verbonden zijn anders dan dat het gaat om “een abonnementstarief en bij inzet een uurtarief”.
De aanstelling van een vertrouwenspersoon is een van de maatregelen die de burgemeester neemt na ‘signalen over grensoverschrijdend gedrag’ waaronder de zware beschuldigingen van voormalig VVD-wethouder Caroline Klaver aan het adres van HvW-wethouder Henri Hendrickx. Naast de benoeming van een vertrouwenspersoon wordt er ook gewerkt aan een vernieuwing van de gedragscodes voor politieke ambtsdragers en zal er een extern onderzoek komen naar de integriteit en bestuurscultuur in ons dorp. Deze stappen worden politiek breed gedragen. Over de contractering van een extern onderzoeksbureau voor de bestuurscultuur zijn deze week de gesprekken afgerond en zal volgende week de opdracht worden verleend.

Tijdens de Raadsvergadering van 31 januari, de eerste dit jaar, deed burgemeester de Lange een oproep aan eenieder om respectvol met elkaar om te gaan. Hij constateerde dat de “vormen van politieke bestuurlijke instabiliteit niet goed zijn voor het dorp en het politiek bestuur”. Hij riep raadsleden en wethouders op om in de spiegel te kijken en te bedenken “wat we zelf kunnen doen om onze bestuurscultuur beter te maken”. Om te vervolgen met “Dat is wat ik van u allen vraag. Dat is ook waar ik u aan ga herinneren als ik zie dat grenzen overschreden worden”. En tot slot bepleitte de burgemeester “een streep te trekken” onder het verleden en weer te gaan “investeren in goede verhoudingen”.

Alhoewel de aanstelling van een vertrouwenspersoon op instemming kan rekenen in politiek Wassenaar, hoor je toch ook wel enkele kritische geluiden. Die komen deels voort uit schaamte dat het in onze dorpspolitiek zo ver is gekomen dat deze stap nu wordt gezet. Maar ook, dat met een vertrouwenspersoon niet de kern van het probleem wordt aangepakt, te weten: de bestuurscultuur en de persoonlijke verhoudingen. De ‘stichtelijke' woorden van burgemeester de Lange sluiten daar ook op aan. Voorts kunnen twee vragen gesteld worden. Ten eerste, zou met een vertrouwenspersoon het ‘drama Klaver' zijn voorkomen? Zou dan tijdig zijn ingegrepen, waardoor de deksel niet van de ketel zou zijn gevlogen? Je kunt daar je twijfels over hebben. Een andere vraag is of je van politieke ambtsdragers niet een zekere weerbaarheid mag verwachten. Begrijpelijk als er een vertrouwenspersoon is voor mensen in een ‘ondergeschikte positie' zoals ambtenaren, maar voor politici? Je moet al een behoorlijk dikke huid hebben voordat je besluit in de (gemeente)politiek te stappen. Bovendien weten zij de instanties wel rechtstreeks te vinden waar zij klachten kunnen neerleggen. En bij ‘gedoe' binnen je partij, hetgeen in de Wassenaarse politiek nogal eens schijnt voor te komen, gaat een vertrouwenspersoon je niet helpen. Kortom, in essentie is de aanstelling niet van wezenlijk belang, maar wel waar het gaat om de uitstraling dat het probleem van de bestuurscultuur wordt aangepakt. In dat verband is het relevant dat nu snel het onafhankelijke onderzoek daarnaar wordt afgerond.