Afbeelding
Foto:

Herstel landgoed Rust en Vreugd

Wie nu door Rust en Vreugd loopt kan niet anders dan met verschrikte ogen de ravage waarnemen op dit zo kort geleden nog fraaie landgoed. Wie probeert een bepaalde logica te constateren, komt bedrogen uit. Eerder stel je jezelf als bezoeker de vraag waarom zo? En hoezo herstel!

Door Nicole Siemer

De Wassenaarse Krant heeft geprobeerd de logica op een rijtje te krijgen na gesproken te hebben met verschillende betrokken partijen. 
Eerst nog maar even terug naar het startsein op 17 maart 2022. Via Regionieuws TV communiceerde de gemeente dat met het kappen van bomen en struiken in slechte conditie de week ervoor al was begonnen. De wandelpaden zouden in april/mei worden opgeknapt en in het najaar zou de eerste aankleding van het landgoed volgen (sierheesters en bosplantsoenen). Eind 2022 zou het herstel klaar zijn.
Op 12 december legde de krant het eerste contact met rentmeester De Jonge voor uitleg rondom het herstel rond Landgoed Rust en Vreugd. Vorige week kwam dan eindelijk een antwoord. “De volgende stappen in het herstelplan kunnen uitsluitend in goed overleg en harmonie met de gemeente worden verwezenlijkt. Gezien de plaatselijke politieke omstandigheden is het niet duidelijk wanneer het overleg tussen de gemeente en de stichting weer kan worden hervat. De stichting betreurt deze onvoorziene omstandigheden.”
Dan maar rechtstreeks contact zoeken met de gemeente. Gelukkig hoefde we ditmaal niet zo lang op een antwoord te wachten. Wethouder Van Sloten gaf de volgende verklaring door. “De kapwerkzaamheden en het deels herstellen van paden zijn in maart 2022 begonnen en december 2022 beëindigd . In 2023 zal - na gereedkomen van het beplantingsplan - worden gestart met de herplant van bomen en heesters. Deze werkzaamheden duren tot en met 2024. Hiermee halen we de planning zoals vorig jaar is gecommuniceerd niet volledig. Dit komt door verschillende oorzaken, zoals onder andere bezwaar van een inwoner tegen de werkzaamheden, maar niet door wat er op dit moment in de raad speelt”.
Normaal volgen we de tegenstrijdige berichten in het landelijke politieke landschap. Nu dus onder onze eigen neus. Persoonlijk zal ik het nooit begrijpen en waarderen dat binnen de politiek naar elkaar wordt geschoven, en dat afspraken die niet worden nagekomen zo makkelijk weerlegd worden.
De bijgeleverde foto laat slechts een van de wandelpaden zien zoals we die vorige week in Rust en Vreugd nog aantroffen. Voor veel oudere bewoners en omwoners, die zo graag door het mooie landgoed wandelen, niet het makkelijkst begaanbaar.
Hoe erg de grondgesteldheid is aangetast tijdens de werkzaamheden met bulldozers zullen we moeten afwachten. Hopelijk zien we op een dag toch weer het mooie geel van de hartblad zonnebloemen en het groen/wit van de gewone vogelmelk. Dan wel de ruime sortering aan mooie paddestoelen.