Janneke van Laar (links) en Mieke van den Berg.
Janneke van Laar (links) en Mieke van den Berg. Foto:

Nationale poëzieweek van start: ‘Natuurlijk dichter bij bloemen'

Sinds 2000 kennen we de week van de poëzie. Altijd in de laatste week van januari. Dit jaar is het thema vriendschap. Denk je aan poëzie in Wassenaar, dan kom je al snel uit op Mieke van den Berg. Mieke is natuurlijk dé dorpsdichter en poëziekenner, bekend van onder meer de poëzieroute en haar biografieën o.a over Ida Gerhardt. Vrij recent heeft botanisch kunstenaar Janneke van Laar samen met haar het boek ‘Natuurlijk dichter bij bloemen’ uitgegeven. Tijd voor een gesprek.

Mieke: “Ons boek is eigenlijk tot stand gekomen op basis van vriendschap. Vriendschap met de natuur en de poëzie welteverstaan. Janneke heeft een passie en vriendschap met bloemen en planten en geeft cursussen botanisch tekenen in de bibliotheek en die heb ik voor gedichten en zo zijn we samengekomen.”

Janneke: “Ik had al heel lang het plan om een boek samen te stellen, want ik heb een aardige voorraad tekeningen. Aanvankelijk dacht Mieke haiku’s (een dichtvorm die bestaat uit 17 lettergrepen, verdeeld over 3 regels) te gaan schrijven bij mijn tekeningen maar van lieverlee werd dat een harmonisch samenspel en ging ik ook tekeningen bij haar gedichten maken.”

Mieke: “In beginsel dacht ik: ‘Oh jee ik schrijf helemaal geen gedichten over bloemen en planten’, maar toevallig had ik er bij een vorige poëzieweek (thema: natuur) al kort kennis mee gemaakt. Ik dichtte twee haiku’s en stuurde die naar Janneke. Ze was er meteen van gecharmeerd waardoor ik me verder ben gaan toeleggen op het dichten van haiku’s bij haar tekeningen. Maar ik schreef ook andere dichtvormen bij haar tekeningen. Ik ben me echt in de bloemen- en plantenwereld gaan verdiepen en weet inmiddels een heleboel. Wist jij bijvoorbeeld dat de zuidenwindlelie ‘bloemenverdriet’ heet? Dat komt omdat die zo lang bloeit en de bloemisten er geen cent aan verdienen. Dat soort zaken vond ik en gebruikte ik in mijn gedichten.”

Kan je nog iets vertellen over de werkwijze, Janneke? Is het ingewikkeld?

Janneke: “Het is echt een ambacht. Ik ben lid van Botanisch Kunstenaars Nederland en die vereniging probeert het ambacht ook via cursussen in stand te houden. Je wordt eerst aspirant-lid, dan moet je drie grote werken inleveren die vervolgens alle drie gelijk van kwaliteit moeten zijn. Wil je werkend lid worden, dan zijn het er vijf. Ik ben docent nu, werkend lid, en geef cursussen aan iedereen die geïnteresseerd is in het tekenen van bloemen en planten.” 

Nieuwsgierig geworden naar deze samenwerking en het boek? Loop dan deze zaterdag even langs in de bibliotheek. Meer informatie over het boek, de tekeningen of de cursus Botanisch Tekenen van Janneke? Kijk op: jannekevanlaar-huijser.nl

Locatie: Bibliotheek Wassenaar
Datum: zaterdag 28 januari 2023
Tijd: van 14.00 tot 15.30 uur
Gratis entree