Afbeelding
Foto:

Plezier in Sport – ontwikkelingen op De Kieviten

Al 97 jaar sporten Wassenaarders van alle leeftijden op de Kieviten. In 2026 is het 100 jaar geleden dat omni-sportvereniging De Kieviten is opgericht en dat gaan we natuurlijk goed vieren!

In 1926, in hele andere tijden, sportten de eerste leden van De Kieviten nog aan de Maaldrift. In de jaren dertig van de vorige eeuw zijn we verhuisd naar de Katwijkseweg, waar voor 1.700 gulden een nieuw clubhuis werd gebouwd. Daar groeide De Kieviten uit tot een echte familievereniging, waar je meerdere sporten kon beoefenen. Nu wordt op De Kieviten niet alleen gehockeyd, maar ook al vele jaren getennist en gegolfd. In het verleden is er ook gesquasht en is er jarenlang gecricket. Met hockey is Kieviten Dames I in 1973 landskampioen geworden en speelde Heren I in de zaal meerdere jaren in de hoofdklasse. Naast alle mooie sportieve successen is De Kieviten altijd een echte familievereniging geweest.

Het zal de meeste Wassenaarders niet ontgaan zijn dat er op dit moment grote ontwikkelingen gaande zijn op De Kieviten. De prachtige nieuwe sporthal met een evenzo mooi clubhuis gaat 2 sporthallen (de Schulpwei en de oude Kievitenhal) en het oude Kievitenclubhuis vervangen. Het vernieuwde complex wordt straks hét centrum van de sport in Wassenaar.

Het nieuwe complex is er niet alleen voor Kievitenleden, alle leden van de binnensportverenigingen van Wassenaar zijn iedere dag van harte welkom om te komen sporten en daarna te genieten van een drankje en een hapje in het nieuwe clubhuis of op de mooie buitentribune voor het clubhuis. 

Voor De Kieviten is de nieuwbouw een spannende fase. We gaan sport in de volle breedte mogelijk maken in het nieuwe complex, voor alle Wassenaarders. Daarom zijn we nu gestart met het opstellen van onze visie voor 2030. Samen met al onze vrijwilligers en leden zijn we met elkaar aan het praten over de lange termijn. Wat willen we zijn in 2030, voor wie en hoe gaan we daar komen? Vanuit deze gesprekken zijn thema’s ontstaan, die we op 4 februari met elkaar verder gaan uitwerken tot een plan voor de toekomst. De rode draad in alle gesprekken is al goed duidelijk aan het worden – “Plezier in Sport”! 

Dat sporten goed is voor de fysieke en mentale gezondheid is inmiddels algemeen bekend. Niet alleen sportverenigingen maar ook gemeentes zetten sport hoog op de agenda. Bij de investeringen van de gemeente in de nieuwe sporthal past ook een brede gemeentelijke visie op wat sport kan betekenen voor ons dorp. Hoe gaan we ervoor zorgen dat sport voor iedereen is, niet alleen om te bewegen, maar ook als ontmoetingsplek voor Wassenaarders van jong en oud. Zo’n gemeentelijke visie zien wij binnen veel gemeenten in de regio al tot mooie resultaten leiden.

De uitvoering van onze eigen Visie 2030 kunnen we als sportvereniging niet alleen doen. Meedoen in competities vraagt om faciliteiten die daarbij passen, dit geldt voor alle sportverenigingen natuurlijk. Naast het nieuwe indoorcomplex zal De Kieviten daarom ook gaan investeren in buitensportfaciliteiten. Het eerste project is het vervangen van het kunstgrasveld door een nieuw waterveld. Het huidige hoofd kunstgrasveld is na vele jaren intensief gebruik versleten en niet meer geschikt voor hockey op niveau. De Kieviten heeft daarom een subsidieaanvraag gedaan bij de gemeente voor een bijdrage aan deze investering.

Daarnaast wil De Kieviten de komende jaren blijven investeren in verduurzaming en sport. Voor ons gaat dat dan om tennis en golf, maar we kijken ook naar padel. We hopen daarom dat er in het gemeentelijke coalitieakkoord, dat nu op de tekentafel ligt, aandacht zal zijn voor een brede visie op sport. Een Wassenaarse sportvisie; plezier in sport in ons heerlijke dorp! 

De Kieviten wacht uitdagende jaren. We hebben veel zin in de nieuwe hal en het nieuwe clubhuis! We kunnen niet wachten om onze talenten van jong tot oud te kunnen laten sporten in de nieuwe hal en op het nieuwe waterveld. Wat ons betreft blijft het niet bij een nieuw hockeyveld en gaan we de komen jaren aan de slag met led-lampen, fitness, padel, meer golf uren… Wat ons betreft zetten we vol in op Plezier in Sport, op een familievereniging! 

De Kieviten

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding