Afbeelding
Foto:

Stokstaartjes in de politiek?

De avond valt. Het winkelend publiek zit thuis aan de koffie voor de buis. Eindelijk kunnen de Stokstaartjes op de rotonde bij het Stadhoudersplein rustig praten zonder dat iemand het hoort. Alle 7 stokstaartjes zijn er klaar voor. Eindelijk discussie.

“Zullen wij de politiek in gaan?” vraagt de jongste van het stel. “Moet dat echt”, vraagt de oudste van het 7-tal. “We staan hier toch op een goede plek en we horen en zien alles”.

“Ik weet niet of we daar blij mee moeten zijn”, reageerde de langste. “Wat we tot nu toe gehoord en gezien hebben, is niet verheffend. Ik schaam me ervoor om hier in Wassenaar op de rotonde te moeten staan”.

Het kleinste Stokstaartje wil nu ook wel eens wat zeggen. “Ik spreek namens de jeugd en ook ik schaam me voor de Wassenaarse politici. Zo dat is eruit”.

“Kom nou toch”, brengt de oudste in. “Het zijn allemaal hardwerkende dames en heren in B&W en in de Raad”. “Nou, dat zeg jij”, zegt het student Stokstaartje, “Ik had niet verwacht van Caroline en Henri dat zij elkaar zo op modder zouden trakteren”. “Nu ik”, zegt het VWO Stokstaartje. “Mijn vader werkt voor een Wassenaars bedrijf. Wanneer daar zo traag wordt gewerkt gaan ze failliet”.

Het bejaarde en ook wijze Stokstaartje mengt zich met diepe stem nu ook in de discussie. “Jullie herinneren je vast wel dat we, het naar ons genoemde Stokstaartjes project, al eind 2017 als burgerinitiatief met de toenmalige wethouder en B&W hebben besproken. Een en al enthousiasme. Je hebt gelijk jongeman dat er nu in 2023 nog steeds geen besluit is genomen. Je hebt ook gelijk dat de wethouder Wonen best een andere lokatie had kunnen aanwijzen. Maar neem van ons oudere Stokstaartjes nu maar aan, dat de dingen nu eenmaal gaan zoals ze gaan. Geduld jongeman. Het komt wel goed omdat wij weten dat er 80 oudere inwoners staan te trappelen om door te stromen naar een bescheiden appartement en dat er dus 80 huizen vrijkomen voor jongere Wassenaarders. Daar kan toch niemand omheen?”.

De jongste probeert het nog een keer; “Jullie hadden toch met de vorige wethouder Kees Wassenaar (VVD) een akkoord over het toen professioneel uitgewerkte plan? Daarna is er toch helemaal niets meer gebeurd?”.

“Klopt”, zeggen de twee wijze Stokstaartjes. “Maar gelijk hebben en gelijk krijgen mijn jongste is een groot verschil, leer dat maar vast voor de toekomst”.

“STOP”, zegt het oude wijze Stokstaartje. “Laten wij het verstandigst zijn. Wij gaan niet met modder gooien, nee wij blijven hier nog wel even staan tot de verantwoordelijk wethouder (deze of een volgende) wel aan de ouderen in Wassenaar denkt en wel doorstroming voor jonge Wassenaarse gezinnen wil oppakken”.

“Gaan we daarna de politiek in?”, vraagt het student Stokstaartje. “Nee, voorlopig niet, hoewel ik zo langzamerhand denk dat wij dieren het er beter vanaf zouden brengen dan de mens”.

“Nu stilte, daar komen alweer de eerste mensen aan, de zon komt op, spits jullie oren”.

“De Wassenaarse kunstenares Emilie Cummings heeft ons ontworpen en gemaakt”, sluit het oudste Stokstaartje af.

Burgerinitiatief Stokstaartjes,
André van Herk
Willem Lely
Rob Gussekloo

Afbeelding