Afbeelding
Foto:

Actie Kerkbalans in Wassenaar broodnodig om kerkelijk leven stoffelijk te ondersteunen

In de maand januari doen de alle kerken in Wassenaar middels de Actie Kerkbalans als vanouds weer een beroep op hun parochianen en leden om hun jaarlijkse kerkbijdrage door te geven en over te maken. Formeel loopt de Actie Kerkbalans 2023 dit jaar tot zaterdag 28 januari, maar toezeggingen en bijdragen die iets later binnenkomen zijn niet minder welkom. De kerken hopen dat de gestegen lonen en pensioenen ruimte bieden voor hogere bijdragen. Traditiegetrouw geven de Wassenaarse geloofsgemeenschappen ieder op hun eigen wijze aan waar het geld de komende tijd aan wordt besteed.

Door Jos Knijnenburg

Zowel de katholieke als de protestantse kerken in Wassenaar draaien niet om de ernst van de broodnodige boodschap heen. “In 2023 hebben we uw bijdrage weer hard nodig. Het zijn nu moeilijke tijden”, zo schrijft de katholieke parochie H. Augustinus in een flyer onder het motto van de Actie Kerkbalans 2023: ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’. Het zijn niet alleen de sterk gestegen energiekosten waar de kerken mee worden geconfronteerd. Natuurlijk doet men er alles aan de energiekosten zoveel mogelijk te beperken, maar “we willen u wel welkom blijven heten in een niet al te koude kerk”. 

Pastoor Franken schrijft in een brief over de kerkgebouwen die hij typeert als “zeer fraai en inspirerend”, maar wijst op de financiële middelen die nodig zijn om ze in een uitstekende staat te houden. De katholieken namens het afgelopen jaar afscheid van de Jozefkerk die aan de eredienst werd onttrokken, maar hebben nog altijd de zorg over twee Rijksmonumenten, de Willibrorduskerk en de Goede Herderkerk in Zuid, zeg maar gerust twee beeldbepalende iconen van Wassenaar. Het groot onderhoud daarvan zoals daken, muren en ramen vraagt veel. De subsidie die de overheid geeft is niet toereikend voor de totale onderhoudskosten en het restant dient de parochie zelf op te brengen. Voor wat betreft het interieur van de Sint Willibrorduskerk zijn in 2022 een nieuw orgel en de Sint Jozefkapel gerealiseerd, voor dit jaar staat een verbetering van de akoestiek op het programma, maar ook zoiets als de vervanging het vloerkleed op het altaar. Het feest voor de vele vrijwilligers en een zeer succesvolle seniorenvoering maakte het afgelopen jaar duidelijk dat de samenwerking steeds beter gaat en dat de kerkgemeenschap voor veel Wassenaarders ondanks het beeld in de media van leeglopende kerken, nog altijd heel belangrijk is. 

De Protestantse Gemeente Wassenaar geeft in de februari/maart-editie van het mededelingenblad Gemeentenieuws in een helder artikel inzicht in het huishoudboekje 2023 van de Dorpskerk, Kievietkerk en Messiaskerk. Ook hier is de Actie Kerkbalans 2023 een belangrijke bijdrage om de spreekwoordelijke schoorstenen van de kerkgebouwen te laten roken. Opvallend is dat het begrote tekort voor 2023 van de katholieken (ca. 70.000 euro) en de protestanten (74.708 euro) elkaar nauwelijks ontlopen. De Protestantse Gemeente Wassenaar geeft ook uitgebreid tekst en uitleg over haar plannen het komende jaar. Zo geeft men aan dit jaar 95 kerkdiensten te organiseren, met ook vieringen in het Van Ommerenpark en het Sophiekehuis, daar waar de parochie H. Augustinus ook het verpleeghuis Duinstede onder haar zielzorg heeft. Net als in een kerkgebouw als De Goede Herder vinden er in de Dorpskerk regelmatig concerten plaats. Om de twee weken staat de Messiaskerk open voor alle Wassenaarse senioren onder het adagium ‘Altijd Welkom’. De protestantse gemeenschap organiseert ook gezamenlijke maaltijden zoals het Eetcafé Messiaskerk. Daar vinden ook exposities plaats onder de vlag ‘Kerk en Kunst’ en de spierwitte kerk is elk jaar in oktober het toneel van een grote Bazaar. In 2022 leverde dat maar liefst 15.000 euro op, een bedrag dat doet denken aan de hoogtijdagen van de jaarlijkse rommelmarkt van CV De Deijlknotsen.