Afbeelding
Foto:

Hoogte- en dieptepunten tijdens tocht naar Noordkaap

In de Wassenaarse krant van 6 januari jl. hebben wij bericht over een barre tocht van Wassenaarders Bob Bruijn en Joan de Vidal de St. Germain. Vele ervaringen rijker, zowel positief als negatief, zijn de twee dorpsgenoten afgelopen zaterdag 14 januari heelhuids thuis gekomen. “Het was weer een pittige ervaring”, was de conclusie van de twee mannen die sneeuwstormen, een non-stop rit van 3.500 km en gevoelstemperaturen van -35 Celsius hebben doorstaan.

Door Loes Rietvelt

Met de ferry vertrokken de twee donderdag 5 januari van Eemshaven naar Kristiansand, een overtocht van 18 uur varen. Tijdens de overvaart was er veel wind, het schip schommelde flink, velen waren zeeziek. Bob: “Achteraf gezien was de tweede etappe de monsteretappe van 33 uur zonder overnachting. Het is maar 2.100 km., maar het duurde veel langer dan de tijd die ervoor staat. Alleen al over de eerste route van 350 km naar Oslo deden we tien uur door een sneeuwstorm. We hadden bijna geen zicht en reden hooguit 35 km per uur. Halverwege zijn we van de weg geraakt en in een twee meter diepe greppel beland. We kwamen op een bed van sneeuw terecht. Je moet er niet aan denken dat er een ravijn of boom was geweest. Een andere deelnemer heeft ons er met behulp van een lier uitgehaald . We waren blij dat de auto nog verder kon rijden, we hadden een enorme smak gemaakt en waren erg geschrokken. We zaten bedolven onder een groot pak sneeuw en waren de eerste minuten beduusd. Dat dikke pak sneeuw was gelijkertijd onze redding. Het heeft de klap opgevangen. Aan het eind van de etappe kwamen we in Alta, een plaats dichtbij de Noordkaap waar we de volgende dag in konvooi naar toe zouden rijden. Dat ging niet, de weg was voor iedereen afgesloten vanwege sneeuwstormen. Alternatief, na uren wachten, was Hammerfest. De weg werd alleen voor ons konvooi vrijgegeven. De aangesloten vrije dag stond in het teken van ontspanning.” De twee hadden nog niet genoeg gereden en maakten nu een tocht van 50 kilometer op een sneeuwscooter.

Alhoewel het ernaar uitzag dat Bob en Joan ergens onderaan in het klassement zouden eindigen, hebben zij zich in het tweede gedeelte van de rally gerevancheerd. Joan: “Er zijn vijf equipes geweest die niet verder konden rijden. We hebben afgebroken wielen gezien, een Porsche ging iedereen zo hard voorbij dat deze uiteindelijk is gecrasht en een ander is tegen een rendier gereden.”

Via Finland en Zweden ging het richting Denemarken waar het eindstation lag. Temperaturen werden aangenamer, maar lagen nog wel flink onder het vriespunt. Overal waren dikke pakken sneeuw. Van de 39 vertrekkende equipes waren er uiteindelijk 34 over, Bob en Joan zijn als zeventiende gefinisht. De prijsuitreiking was in slot Hindsgavl in Middelfart Denemarken. Hoewel geen winnaars, de Wassenaarse vrienden Bob en Joan hebben wederom een zeer geslaagde autorally achter de rug.