Afbeelding
Foto:

CDA Wassenaar: Meer ruimte voor jongereninitiatieven in de Paauw!

In Wassenaar vinden we het gelukkig heel normaal dat er buurtcentra zijn en dat er veel initiatieven voor ouderen worden gestart. Initiatieven die wat het CDA Wassenaar betreft gekoesterd moeten worden. Maar waar er voor ouderen wel veel mogelijkheden zijn, wordt er aan de kant van de jongeren toch wel wat gemist. En is dat niet vreemd, juist in deze tijd? In de tijd dat jongeren door corona veel hebben moeten missen. En in een tijd van inflatie waarbij voor jongeren veel activiteiten, zoals even een drankje doen, of samen eten vaak te duur geworden zijn?

Er zijn onlangs twee bijeenkomsten georganiseerd door de gemeente in dit Kader. Bij de eerste werd aan de ouders gevraagd hoe zij de behoeften van de kinderen zien. Dit is positief. Het is echter ook belangrijk om zelf met de kinderen in gesprek te gaan. We vonden het dan ook heel positief dat de gemeente de afgelopen week in samenwerking met Jongerenwerk en Politie Wassenaar ook een bijeenkomst heeft georganiseerd waarbij maar liefst 50 Wassenaarse jongeren aanwezig waren om hun mening te laten horen. Ook CDA commissielid Sabrina Everard was hier aanwezig. “Vaak worden jongeren gekoppeld aan overlast. Ik denk dat je daarmee deze jongeren tekort doet. Het was onwijs mooi om te zien dat zoveel jongeren een duidelijke visie hebben over wat er voor jongeren gedaan zou kunnen worden in onze gemeente en hierover met veel passie kunnen spreken”, aldus Sabrina Everard.

Er kwamen veel verschillende ideeën naar voren. Sommige suggesties waren heel laagdrempelig, zoals verruiming van de openingstijden van de bibliotheek en meer films draaien voor jongeren. Ook blijkt er veel vraag te zijn naar meer evenementen voor jongeren. De jaarlijkse kermis is hiervan een goed voorbeeld en ook de schaatsbaan werd dit jaar gemist. Sabrina Everard: “Waar volwassenen vaak weten waar ze moeten aankloppen om invloed te hebben op besluiten, is dit voor jongeren een stuk lastiger. Het is daarom goed dat de gemeente dit evenement heeft georganiseerd, zodat niet alleen over jongeren wordt gepraat, maar ook met hen.”

Wat het CDA betreft zijn de bijeenkomsten een goed startmoment om in gezamenlijkheid verder te kijken naar wat de politiek eraan kan doen om meer ideeën van jongeren de Paauw in te krijgen. En daarnaast samen met de jongeren, jongerenwerk, ouders, politie en andere maatschappelijke organisaties zoals sportclubs kijken welke initiatieven we als Wassenaarse samenleving kunnen starten om meer voor jongeren te organiseren.