Afbeelding
Foto:

Politiek gunt jeugd een dure skatebaan

Afgelopen maandag is de Commissie Fysieke Leefomgeving akkoord gegaan met de verstrekking van een voorbereidingskrediet van Euro 24.500 voor de ontwikkeling van een voorstel ter verbetering van de skatebaan in het Geesbert van Barneveldpark aan de Hofcampweg. Daarmee werd ook reeds impliciet goedkeuring gehecht aan de uiteindelijke investering van ongeveer Euro 250.000.

Door Jan H. de Roij

September vorig jaar heeft de Gemeenteraad unaniem een motie aangenomen die opriep tot vernieuwing van de skatebaan. De motie was een gevolg van een petitie die een verbetering van de kwaliteit van de skatebaan bepleitte. Met het nu verstrekte krediet kan een extern bureau aan de slag om uiterlijk in het najaar een schetsontwerp in te dienen. De bedoeling is dat de skatebaan door veel meer mensen actief wordt gebruikt; een plek voor jong en oud. Het ontwerp zal tot stand komen in overleg met de gebruikers en met de buurtbewoners. Om de verwachte negatieve respons uit de buurt enigszins voor te zijn is al besloten dat er geen verlichting op de skatebaan zal worden aangebracht. Uiteindelijk zal de vernieuwing van de skatebaan circa Euro 250.000 ex BTW gaan kosten. Daarover zal de Gemeenteraad nog moeten besluiten. Wel liet de verantwoordelijk wethouder, Aart van Sloten, doorschemeren dat na akkoordverlening van het voorbereidingskrediet ook impliciet al wordt ingestemd met financiering van het project. Met andere woorden, je kunt dan geen bakzeil halen.

Dat beseften de Commissieleden ook en vandaar dat het debat eigenlijk al ging over het uiteindelijke investeringsbedrag. Henri van Smirren (PvdA) schrok van de hoogte en zou graag zien dat er alternatieven worden gepresenteerd met verschillende bedragen. Ook Charlotte Rogge (VVD) hikte tegen de hoge kosten aan en voerde een pleidooi om een deel van de investeringskosten uit crowdfunding te financieren. Zelfs de man achter het skatebaanproject, Nicolas Pesman (HvW), vond het bedrag toch wel aan de hoge kant en miste een onderbouwing. De verantwoordelijk wethouder, Aart van Sloten, gaf als reactie dat uit onderzoek is gebleken dat dit de voorbereidingskosten zijn; het is een "ervaringsgetal”. Het genoemde investeringsbedrag moet gezien worden als een richtbedrag. Uiteindelijk komt er een projectvoorstel en een variant daarop en zal de gemeenteraad een finale beslissing moeten nemen. Crowdfunding zag hij niet zitten, want dat zou het project maar vertragen. Verschillende woordvoerders waren van mening dat het project sowieso al veel te lang gaat duren. Om de zaak te bespoedigen stelde Sabrina Everard (CDA) zelfs voor om nu al te beslissen over het totale investeringsbedrag. Hieruit sprak ook de vrees dat vanwege de noodzakelijke bezuinigingen door het schrappen van de OZB-verhoging er straks geen geld is voor de skatebaan. Wethouder van Sloten stelde iedereen gerust en gaf aan dat de investering uit de algemene middelen zal worden gefinancierd, als alle andere subsidiemogelijkheden niet mogelijk zijn.

Mw. Annemarie Hofman (LW) vroeg zich af of het project niet breder getrokken moet worden en dat niet alleen de skatebaan, maar het hele park wordt aangepakt. Tijdens de participatie zouden ook de wensen van de vooral oudere buurtbewoners en van moeders met spelende kinderen geïnventariseerd kunnen worden. Daar voelde de wethouder niets voor, want een dergelijke insteek zou het project ingewikkelder maken en dus vertragen. Bovendien wilde hij daar geen geld voor vrijmaken. Wel zegde hij toe dat eventueel kleinere wensen van de buurt meegenomen zullen worden in de participatie.

Uiteindelijk stemden alle partijen in met het voorstel, dat zal worden geagendeerd als hamerstuk in de gemeenteraad van 31 januari. Daarmee maakten de partijen ook een statement richting HvW dat er ondanks alle politiek tumult best samengewerkt kan worden. Dat gaat de belastingbetaler dan, uitgaande van het richtbedrag, uiteindelijk wel meer dan Euro 300.000 kosten en dan houden we geen rekening met te verwachten hoger uitvallende uitgaven tijdens de projectrealisatie in 2024. Blijkbaar vindt de gemeenteraad het waard. Wel is onbegrijpelijk dat een zinnig voorstel van LW om, als je daar toch bezig bent, eens te kijken wat in die groene omgeving voor ‘leuks’ kan worden gerealiseerd voor de andere gebruikers, afketst op een ‘neen’ van onze wethouder. Temeer omdat een vernieuwde skatebaan ongetwijfeld meer ‘reuring’ zal geven en dus ongemak voor de buurt. Het moet toch mogelijk zijn om eventueel binnen het investeringsbedrag middelen te bestemmen voor andere projecten opdat het park een daadwerkelijke ontmoetingsplek wordt.