Marcel Sutedja tijdens zijn optreden voor muziekvereniging Excelsior.
Marcel Sutedja tijdens zijn optreden voor muziekvereniging Excelsior. Foto:

Uniek nieuwjaarsconcert Excelsior met 15-jarige solist Marcel Sutedja

De traditie wil dat er op de tweede zondag van januari twee nieuwjaarsconcerten worden gegeven door muziekvereniging Excelsior in de Warenar. Na 2 jaar COVID-19 kon de draad weer worden opgepakt. Ook dit jaar was de eer aan burgemeester Leendert de Lange (patron van de muziekvereniging) het glas te heffen op het nieuwe muzikale jaar. Voor dit concert had de organisatie de 15-jarige Wassenaarder Marcel Sutedja uitgenodigd.

Door Nicole Siemer

“Beide concerten waren dit jaar nagenoeg uitverkocht” vertelt trompettist Jeroen Smits na afloop. “We kunnen als orkest terugkijken op 2 vlekkeloze concerten en we vonden het een bijzondere ervaring met deze solist te spelen”. Het concert bevatte tien muziekstukken met verschillende klankkleuren. Marcel soleerde in drie ervan. In zijn eerste stuk ‘Danse Macabre’ van Camille Saint-Saëns viel direct op hoe gedisciplineerd en zelfverzekerd deze jonge violist op het podium staat. Niet alleen neemt hij naadloos zijn pauzemomenten op in het stuk en luister je naar de prachtige klanken die hij met zijn viool weet te maken. Maar ook zijn gezicht verraadt de emotie van de muziek. Een feest om naar te kijken en te luisteren. We kunnen alleen maar gissen hoeveel studie-uren hierin zitten.

Dirigent Geert Schrijvers omschrijft Marcel als ‘iemand die valt in een buitencategorie’. “Marcel beschikt over een muzikale volwassenheid die je maar zelden ziet. De samenwerking was een beetje een gok aangezien afgelopen donderdag pas de eerste ontmoeting kon plaatsvinden en er eenmalig tussen solist en orkest geoefend kon worden”. Op de vraag of deze samenwerking naar meer smaakt, gaf de dirigent aan daar zeker voor open te staan als Marcel dit zou willen.

“Er zijn een aantal stukken geschreven voor een harmonieorkest waarin de viool een rol speelt. Maar omdat een uitvoering minimaal een half uur duurt, zal het beter zijn hier een apart concert voor in te plannen”.

Wat verder opviel tijdens het concert waren de originele en vrolijke woorden van Edwin van Enkhuijzen. Het was een perfecte manier om de luisteraars wat achtergrondinformatie te geven over de muziekstukken en de hoofdrolspelers. 

Zo was het stuk “It all starts here”, gecomponeerd door Geert Schrijvers voor de Spaanse Wielrenrace Vuelta, die in 2022 in Nederland begon, veel bewuster te volgen door het publiek.

En konden we als publiek nog meer bewondering krijgen voor de jonge Marcel. Die naast vioolspelen nog twee andere passies heeft, schoonspringen en golfen. Voor beide takken van sport zet hij zich gedisciplineerd in. Met zijn 15 levensjaren mag hij tussendoor ook nog even zijn middelbareschooltijd afmaken op het Rijnlands Lyceum.

De volgende grote uitdaging voor het orkest staat in het najaar voor de deur, als Excelsior probeert in de eerste divisie mee te blijven spelen van de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie). Dit is een landelijke belangenorganisatie voor de instrumentale amateurmuziek. Via zogenaamde concoursen bepaalt een nationale jury het niveau van de participerende muziekverenigingen. Op 25 en 26 november speelt Excelsior haar deel van de competitie in Veldhoven. Doel is uiteraard om het hoge niveau te continueren.