Bij de burgemeester in De Paauw.
Bij de burgemeester in De Paauw. Foto:

Spelenderwijs Integreren voor kinderen groot succes

Op het randje van 2022, in navolging van de taalklas die Vluchtelingenwerk Wassenaar heeft opgezet met John Schrader en Leo Bellekom, werd in het najaar gestart met een groep kinderen die maximaal 1 jaar in Wassenaar woont. We hebben dit Spelenderwijs Integreren genoemd, want deze Wassenaarse kinderen gaan naar scholen in de regio. Om ervoor te zorgen dat zij ook kinderen leren kennen om mee te spelen in Wassenaar, heeft Vluchtelingenwerk de handschoen weer opgepakt.

Aan de hand van diverse thema's hebben de vrijwilligers Annette, Mirjam, Anita en Nienke (soms aangevuld met Sterre, Lynn, Vlinder en Pippa) hun uiterste best gedaan om de kinderen en de ouders een mooie 10 dagen aan te bieden. Het begon de eerste dag met het thema smaken, kleuren en koekhappen, waarbij het koekhappen natuurlijk voor veel hilariteit zorgde. Ook de ouders hebben de Nederlandse smaken tot zich genomen en hebben op deze manier kennis gemaakt met broodbeleg zoals wij dat hier gebruiken. De ouders kregen ook allemaal een tas mee met boodschappen, in de vorm van gezonde tussendoortjes en broodbeleg. De andere thema's zoals muziek, spellen, sporten, het lichaam, Sinterklaas etc. waren ook een groot succes. De een na laatste les waren we op bezoek bij de burgemeester, die ons hartelijk ontving in de raadszaal en vervolgens een rondleiding gaf door het indrukwekkende raadhuis "De Paauw”. Het was bewonderenswaardig wat dit pand met de kinderen deed, want ze waren stil, luisterden naar wat er gezegd werd en ze stelden vragen. Heel erg leuk! Daarna bezochten we het brandweermuseum, een reis door de tijd vanaf de Middeleeuwen. Voor wie er nog niet geweest is; dit is een must om te bezoeken. Dank aan de vrijwilligers van het brandweermuseum dat ze dit mogelijk gemaakt hebben, want ook dit heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten bij de kinderen en de ouders. Speciale dank aan Rashwan Khorany voor het tolken.
De laatste lesdag zit er inmiddels op. De laatste dag hebben de ouders van de kinderen gekookt voor de vrijwilligers en de kinderen. Een dag om niet snel te vergeten en waar de waardering bleek van de ouders dat wij de kinderen met elkaar in contact brengen, zodat zij ook buiten school om samen kunnen spelen. De organisatie lag in handen van Leo en John, met een schat aan ervaring en doorzettingskracht en in het belang van de nieuwkomers in Wassenaar om ervoor te zorgen dat jong en oud goed integreren. Namens alle vrijwilligers en de gezinnen die deelgenomen hebben, danken wij de Stille Kracht van Wassenaar om de "kleine” kosten te dekken met een tegemoetkoming.
Integratie begint bij het hebben van een netwerk. Vluchtelingenwerk is dat netwerk voor vele gezinnen in Wassenaar en het is onze taak om deze mensen zelfredzaam te laten zijn in onze samenleving. Deze taak wordt voornamelijk uitgevoerd door vrijwilligers. Dit is mooi en dankbaar werk wat je naast je gewone werk kan doen. Je ontfermen over een gezin en een eerste aanspreekpunt zijn voor als er iets speelt, draagt bij aan je eigen leven en is van onschatbare waarde voor de ander. Heeft u ook interesse om bij te dragen aan de zelfredzaamheid van nieuwkomers in Wassenaar, bijvoorbeeld door onderdeel te zijn van Spelenderwijs Integreren voor kids en volwassenen in 2023, stuur dan een email naar: wassenaar@vluchtelingenwerk.nl

Van links naar rechts: John, Nienke, Anita, Ammette en Mirjam.
Van links naar rechts: Leo, Rashwan, John en Hans.
Brandweermuseum.
 Laatste les met eten van de ouders.