Volgens Jeroen Gankema van LW! (tweede van rechts) zit het de komende jaren wel snor met de begroting.
Volgens Jeroen Gankema van LW! (tweede van rechts) zit het de komende jaren wel snor met de begroting. Foto:

Politieke prioriteiten 2023

Naast de vorming van een nieuwe coalitie en het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag staat er dit jaar een aantal politieke onderwerpen op de agenda van het college en de gemeenteraad. Waar gaat de belangstelling van onze gemeenteraadsleden naar uit en kunnen we daaruit al aflezen wat de prioriteiten zijn van een nieuwe coalitie? We vroegen het hen.

Door Jan H. de Roij

Vrijwel alle geconsulteerde partijen geven als eerste prioriteit aan dat er snel een nieuwe, zo breed mogelijke, coalitie wordt gevormd. Wat het CDA betreft “met een herkenbaar programma”. Rogier Krabbendam (D66) wil “de coalitiepartijen helpen zich over de teleurstelling heen te zetten na het stranden van de samenwerking. Zijn inzet is het bedrijven van politiek op een respectvolle manier. DLW streeft naar een meerderheidscoalitie met een zo breed mogelijk gedragen raadsprogramma. HvW heeft bij voorbaat al aangegeven geen onderdeel te willen uitmaken van een raadsbrede coalitie, omdat die meningsverschillen uit de weg gaat en daarmee problemen voor zich uitschuift. Henri Hendrickx verwacht dat VVD, LW, CDA en D66 of PvdA een coalitie zullen smeden waarin “de VVD vetorecht heeft”. Het gevolg zou zijn dat investeringen uit de bocht vliegen en de spaarpot  verder leeg raakt. Jeroen Gankema (LW) denkt niet dat een raadsbreed akkoord erg realistisch is. Op verschillende onderwerpen zijn er “duidelijke verschillen”. Hij verwacht een snelle formatie, want er hoeft nu niet eerst maandenlang te worden gewerkt aan vertrouwen tussen de twee grootste partijen.

Verschillende partijen wijzen op de noodzaak van deskundig bestuur en adequate ambtelijke ondersteuning. Volgens de PvdA moet daarin worden geïnvesteerd. Ben Paulides (DLW) verlangt “behoorlijk bestuur en behoorlijke omgangsvormen”. Hubert Schokker (CDA) onderstreept het belang van “weer een echt stabiel bestuur”. Daarbij dient de ambtelijke organisatie de komende tijd te worden uitgebouwd; niet op basis van “torenhoge ambities” maar uitgaande van realistische prioriteiten. Gerbrand Nijman (VVD) spreekt over een “stabiel collegiaal bestuur”. Ook voor HvW hebben goed bestuur en een degelijke ambtelijke organisatie prioriteit en dit wordt gekoppeld aan een verantwoordelijk financieel beleid.

Wat de financiën betreft verlangt Rogier Krabbendam een fundamentele discussie over de “noodzakelijke omvang van de financiële reserves en het weerstandsvermogen van onze gemeente”. Hubert Schokker wil dat “de kosten niet te hoog oplopen in deze ingewikkelde economische tijden”. Ook de VVD wil “geen onnodige lastenverhogingen”. Voor Ben Paulides is een verhoging van de OZB alleen aan de orde als structurele investeringen niet ten laste van de reserves kunnen worden gedaan. Hij wil nog eens kritisch kijken naar de kosten voor jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning door het versterken van de sociale infrastructuur. Ook het CDA zet in op preventie. Voor Henri van Smirren zijn sociale cohesie en de bestrijding van armoede belangrijke speerpunten. LW erkent dat met de stijgende uitgaven op deze terreinen behoorlijke risico’s worden gelopen. Toch lijkt volgens Gankema de komende jaren “het wel snor te zitten met de begroting”. Spannend wordt het in 2026 als de inkomsten vanuit het Rijk zullen wijzigen.

Voor veel partijen heeft woningbouw voor ouderen en jongeren prioriteit. D66, LW en CDA wijzen daarop. Henri van Smirren (PvdA) maakt dit concreet en wil dat op korte termijn de woningbouwprojecten Den Deylschool, Kerkehout en Gemeentewerf worden gerealiseerd. DLW wil voorrang geven aan Wassenaarders bij de toedeling van woningen.

Wat D66 betreft wordt er doorgegaan met de aanpak van de verkeersveiligheid door het invoeren van 30 km/u. Ook LW is die mening toegedaan en stelt dat de uitwerking daarvan nagenoeg af is. DLW daarentegen is van mening dat op doorgaande wegen 50 km/u moet worden gehandhaafd en ook “moet het malle idee om de Rijksstraatweg te versmallen van tafel”. Ook HvW staat niet te juichen bij de 30 km/u-plannen; dat was “een stevige politieke concessie aan met name LW”. Hendrickx wil het sluipverkeer aanpakken door met doseerinstallaties te werken. Hij vindt hierin de VVD aan zijn zijde die ook maatregelen tegen het sluipverkeer bepleit. Het hoeft niet te verbazen dat GL inzet op “vergroten van onze verkeersveiligheid en verminderen van de verkeersdrukte”.

Volgens LW dient de gemeente het voortouw te nemen bij verduurzaming door te investeren in duurzame maatregelen voor haar eigen gebouwen. Gankema : “de gemeente zal een sprint inzetten om energieneutraal te worden”. GL bepleit dit eveneens. Sonja Hibbert voegt er nog aan toe “behoud en versterking van onze natuur”. En Rogier Krabbendam wil “zo concreet mogelijke plannen” op deze gebieden.

Voor VVD en D66 heeft het opknappen van het centrum prioriteit. Volgens Hendrickx is de renovatie van het centrum "een grote obsessie ”voor de VVD. Het is volgens hem niet realistisch dit op korte termijn te realiseren: geen ambtelijke ondersteuning, opnieuw inschrijven en stenen kopen. Dat zal ergens 2025 worden. HvW bepleit een "integraal en breed winkelplan” zoals in Heemstede is gedaan.

De Verkenner, Klaas Tigelaar, zal ongetwijfeld ook dezer dagen met deze wensenlijstjes worden geconfronteerd. Hij zal dan waarschijnlijk ook concluderen dat er verschillen zijn tussen de partijen in prioritaire onderwerpen en dat er inhoudelijk ook niet hetzelfde wordt gedacht. Dit blijkt het sterkste bij de plannen voor de renovatie van het centrum en voor 30 km/u. De VVD heeft tijdens de onderhandelingen de troeven in handen, want door het zichzelf buitenspel plaatsen van HvW is de VVD noodzakelijk voor iedere coalitie. Daarmee kan deze partij een stevig stempel drukken op een akkoord.