Deelnemers Scancovery Trial: Bob Bruijn (links) en Joan de Vidal de Saint Germain.
Deelnemers Scancovery Trial: Bob Bruijn (links) en Joan de Vidal de Saint Germain. Foto:

Wassenaars tweetal vertrokken voor barre tocht naar Noordkaap

Afgelopen donderdag 5 januari zijn Wassenaarders Bob Bruijn en Joan de Vidal de Saint Germain in alle vroegte vanaf Apeldoorn vertrokken voor een autotoertocht door Scandinavië. Tijdens de tiendaagse toer wordt zo’n 8.000 kilometer gereden en dat onder zware omstandigheden met veel sneeuw, ijs en temperaturen welke kunnen dalen tot wel min 47 °C. 

Door Loes Rietvelt

Dat is niet het enige minpunt. Bob Bruijn: "De eerste rit is opgedeeld in etappes die non-stop gereden moeten worden en soms tot wel 3.500 km lang kunnen zijn. Het is een hele opgave zo lang wakker te blijven.” Joan en Bob, met respectievelijk 70 en 63 jaar op de teller, behoren niet tot de allerjongste bestuurders van de Scancovery Trial. "Wij hebben ons voorgenomen dit keer, wij doen voor de negende keer mee, niet alles te geven voor de winst. Dat hebben we voorheen wel gedaan, bij de laatste toer zijn we zelfs eerste geworden. Het gevecht tegen de slaap willen we niet hoe dan ook winnen. Veiligheid, gezelligheid en plezier staan nu voorop en dat heeft alles te maken met onze leeftijd.” Desondanks zal het een pittige tocht worden voor de twee dorpsgenoten. Alleen het startpunt is bekend gemaakt, daarna moeten de zestig teams op basis van navigatie via coördinaten zelf hun weg zien te vinden. Ook kunnen bonuspunten worden verdiend met klassementsproeven.
Tijdens de tocht, die beslist geen race of rallywedstrijd is, is er nog genoeg tijd voor ontspanning, zo kan er bijvoorbeeld op sneeuwscooters worden gereden, driften op ijs met sportwagens is ook een leuke activiteit en er zijn sledehondentochten. Liefhebbers kunnen daarnaast ook nog ijsvissen. Met een beetje geluk kunnen beide heren het noorderlicht aanschouwen en komen ze wellicht nog elanden tegen. Al met al belooft het weer een fantastisch avontuur te worden voor de twee Wassenaarders. Na thuiskomt zullen de heren, die nu toch echt hebben besloten dat dit hun laatste deelname is, verslag doen van hun reis in deze krant. Vindt u het interessant meer te weten over de toertocht, dan is de Scancoverytrial de juiste website: www.scanct.nl