Afbeelding
Foto:

Wat wordt in 2023 belangrijk voor DLW?

Deze maand is er een verkenner is aangetreden in de persoon van Klaas Tigelaar. Er zal een nieuwe coalitie zal worden gevormd. Eén ding is al duidelijk: Hart voor Wassenaar neemt niet deel aan de besprekingen met de verkenner. Een raadsbreed programma zit er dus niet in. Wel biedt de ontstane situatie kansen om te komen tot een programma waarin veel partijen zich kunnen vinden. Bovendien kan het bijdragen aan de totstandkoming van een collegiaal functionerend college met gezonde onderlinge verhoudingen en met inachtneming van de onderscheidenlijke verantwoordelijkheden van het college en de gemeenteraad.

DLW streeft naar een meerderheidscoalitie, waarin beginselen van behoorlijk bestuur worden gehanteerd en behoorlijke omgangsvormen worden gepraktiseerd, met een zo breed mogelijk gedragen raadsprogramma.

De stijgende kosten voor jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning moeten wat DLW betreft worden beteugeld door versterking van de sociale infrastructuur van Wassenaar. De afgelopen decennia is het sociale weefsel van onze samenleving verkruimeld, zoals psychiater Dirk De Wachter dat noemt. Hij zegt het zo: ‘Mijn leven krijgt zin omdat het in de blik van de ander wordt gezien. In onze verkruimelde samenleving, waar meer en meer ikkigheid en individualiteit ontstaan is, is dat een probleem’. DLW is daarom pleitbezorger voor allerlei initiatieven van burgers en maatschappelijke organisaties die bijdragen aan de sociale samenhang van Wassenaar. Deze initiatieven kosten weinig geld, maar voorkomen veel menselijke narigheid. Bovendien leiden ze tot een geringer beroep op de Jeugdwet en de Wmo.

We zijn van mening dat een eventuele verhoging van de onroerendezaakbelasting alleen aan de orde kan zijn als zou blijken dat structurele investeringen niet op een verantwoorde wijze ten laste van de reserve kunnen worden gedaan. Die investeringen moeten dan wel noodzakelijk zijn en goed worden onderbouwd in een uitvoeringsplan. Bovendien moet er worden gekeken welke huidige begrotingsposten kunnen worden geschrapt.

DLW wil geen rücksichtslose invoering van 30 km/u-wegen. Op doorgaande wegen moet 50 km/u gehandhaafd blijven, zodat hulpdiensten snel ter plekke kunnen zijn. Waar vrijliggende fietspaden mogelijk zijn, geven wij daar de voorkeur aan omdat dat veel veiliger is dan 30 km/u-wegen waar fietsers worden geacht de snelheid van auto’s te remmen.

Ook het malle idee om de Rijksstraatweg te versmallen moet wat ons betreft van tafel. We zitten niet te wachten op ellenlange, vervuilende files op de N44 die uitnodigen tot sluipverkeer in ons dorp. We willen voorrang geven aan Wassenaarders bij de toedeling van woningen en wil meer ruimte voor starterswoningen, levensloopbestendige woningen, knarrenhofjes en woonzorgeenheden.

Met deze speerpunten hoopt DLW samen met andere partijen in de gemeenteraad te werken aan een sterke dorpsgemeenschap die veel voor elkaar betekent.

Ben Paulides,
fractievoorzitter Democratische
Liberalen Wassenaar (DLW)
www.democratischeliberalen.nl