Afbeelding
Foto:

Jazzconcert mét verhalen door formatie JEWISH JAZZ zondag 15.01.23 bij JSW

Een concert met een cultureel verhaal, zo kun je een optreden van de formatie Jewish Jazz het beste omschrijven. Vijf muzikanten, die de bezoekers van Jazz Sociëteit Wassenaar zondagmiddag 15 januari a.s. meenemen op een reis door een belangrijk deel van de ontstaansgeschiedenis én het succes van de jazzmuziek. Onmiskenbaar is natuurlijk de invloed van zwarte Amerikanen op deze muziekstijl, maar in de evolutie van de jazz speelt óók het joodse muzikale erfgoed een belangrijke rol. 

De formatie Jewish Jazz volgt het muzikale spoor van de ontwikkeling van de joodse jazzcultuur aan de hand van biografische verhalen, anekdoten en uiteraard via fantastische jazzmuziek geschreven door o.a. George Gershwin, Irving Berlin, Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen.
Afro-Amerikaanse jazzmusici vonden in de eerste helft van de twintigste eeuw in hun joods-Amerikaanse colllega’s broeders in de strijd tegen de toen in delen van de USA geldende openlijke discriminatie. Zo was het zwarte én joodse jazzmusici niet altijd toegestaan op te treden in clubs, en werd ook het musiceren in grotere orkesten zwarte musici moeilijk dan wel onmogelijk gemaakt. Op deze wijze ontstonden er bands met een mix van joodse en zwarte culturele invloeden.
Artie Shaw, muzikant met een joodsculturele achtergrond, was de eerste bandleider die een zwarte zangeres in zijn band opnam, we kennen haar als de legendarische Billy Holiday. En de joods-Amerikaanse bandleider Bennie Goodman trad als eerste jazzmuzikant in Carnegie Hall op met een band bestaande uit een mix van witte en zwarte musici. Een statement in een tijd dat het samen musiceren van witte en zwarte muzikanten veelal verboden was. Jewish Jazz laat dit alles horen en zien in een werkelijk verbluffend mooie jazzshow!
Zonder de andere leden van Jewish Jazz tekort te doen, is verhalenvertelster en zangeres Mirjam van Dam dé vrouw in de schijnwerpers. Met haar bijzonder mooie stem, haar dictie, indringende presentatie en improviseertalent hangt het publiek van ieder optreden van de formatie Jewish Jazz van begin tot het eind van hun concert aan haar lippen. De krant Het Parool zag het al in 1998, toen Mirjam met een 9,5 afstudeerde aan het Hilversums Conservatorium: “Een glanzende carrière in het theater, dát heeft Mirjam Mirjam van Dam verdiend!”
Dus zin in een theaterconcert op zondagmiddag 15 januari in onze sfeervolle jazzclub? Een verrassend optreden vol bekende en ook minder bekende jazzsongs met áltijd een interessant verhaal? Gezeten in een comfortabele stoel met hapje en drankje onder handbereik? Bestel dan snel uw tickets via: www.jazzsocieteitwassenaar.nl

Tekst: Hans Groeneveld