Vuuwerkresten in de Rozeveldlaan Wassenaar.
Vuuwerkresten in de Rozeveldlaan Wassenaar. Foto:

Vuurwerkoverlast 1

Op de radio sprak een boze anti-vuurwerkactivist zich uit: "De criminelen staan niet op straat vuurwerk af te steken. Nee, de criminelen zitten in de politiek die vuurwerk nog steeds toestaan". Best een boute uitspraak, maar als je kijkt naar de schade, niet geheel een losse flodder.

Je kunt het liefhebbers niet kwalijk nemen als ze vuurwerk afsteken als dit wettelijk is toegestaan. Waar wel meer voorlichting over mag komen zijn de overweldigende bewijzen dat vuurwerk uitermate schadelijk is.
Honderden zo niet duizenden huisdieren en dieren buiten worden elk jaar weer getraumatiseerd vanaf het moment dat de deuren van de vuurwerkwinkels open gaan. Geluidsoverlast door vuurwerk leidt tot een steeds grotere afkeer en in 2020 was volgens de NOS twee op de drie mensen voor een algeheel vuurwerkverbod. In de oorspronkelijke democratie van het oude Athene, waar iedereen zijn hand op stak kom te stemmen, zou vuurwerk dus niet meer zijn toegestaan. De landelijke en lokale politiek denken daar dus anders over.
Eerste hulpposten en ziekenhuizen worden overspoeld met slachtoffers van vuurwerk. Eigen schuld dikke bult zou je zeggen, maar deze mensen moeten wel worden geholpen. Kost wel gemeenschapsgeld en deze jaarlijkse extra werkdruk voor medisch personeel is weer een extra belasting voor andere zaken die zij dan niet kunnen doen.
Dan is er de vervuiling die vuurwerk veroorzaakt en de schade aan de volksgezondheid. Vuurwerk en alle chemicaliƫn die de verschillende kleuren veroorzaken zijn uitermate giftig en kankerverwekkend. Hier wordt onvoldoende naar gekeken door de politiek. Daarnaast is het niet meer van deze tijden om duizenden tonnen CO2 en andere broeikasgassen de atmosfeer in te pompen. Overheden motiveren ons wel om onze huizen te isoleren en geven daar zelfs subsidie voor.
Deze hoop afval is een stille getuige van vuurwerkminnend publiek dat wel het plezier heeft gehad maar niet de moeite neemt om de as op te ruimen. Dat mag de gemeente dan doen.