Afbeelding
Foto: Rienko van Bergen

Een zeldzaam cadeau

Drie oud-leerlingen van het Rijnlands Lyceum te Wassenaar namen het initiatief om een kunstwerk van Bonies, ooit hun klasgenoot, te schenken aan de school aan de Backershagenlaan. Op 19 december 2022 is het kunstwerk van de inmiddels internationaal bekende kunstenaar Bonies in het monumentale trappenhuis van de school van J.P. Kloos onthuld. Eveneens oud-leerling Jetteke Bolten-Rempt, voormalig directeur van Museum De Lakenhal en Joop van Caldenborgh, verzamelaar van werk van Bonies en oprichter van Museum Voorlinden, spraken een inleidend woord. Vier leerlingen onthulden het opvallende kunstwerk.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog, van 1937-1939, is de school naar ontwerp van J.P. Kloos geheel volgens de idealen van het Nieuwe Bouwen tot stand gekomen. Het gebouw is nu een Rijksmonument. De helder gestructureerde ruimte van de school ademt de doelen licht, lucht en ruimte van deze nieuwe architectuur die nauw verwant is aan de idealen van De Stijl van Theo van Doesburg en Piet Mondriaan: geometrische vormen in de drie primaire kleuren rood, blauw en geel, met zwart en wit.
In die traditie ontwikkelde beeldende kunstenaar Bob Bonies zijn eigen abstract-geometrische beeldtaal. Hij werkt volgens een fundamenteel meetkundig systeem, sinds 1965 in dezelfde kleuren rood, blauw en geel, soms met groen; steeds minimaler.
Juist die overeenkomst - mét alle verschillen - maakt dat deze schenking past als een hand in een handschoen in de lichte, oorspronkelijke architectuur van Kloos.
Het beeld van Bonies en de ruimte van Kloos zijn in zeldzame harmonie, wat de continuïteit van verleden naar de toekomst zichtbaar maakt voor de nieuwe generatie leerlingen.
Interessant is te vermelden dat de kunstklassen muziek en beeldende kunst van de school actief samenwerken met het Haagse Conservatorium en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst.

Afbeelding