Afbeelding
Foto:

Een mooie eend

In De Wassenaarse Krant van 23 december van het vorige jaar staat bij het artikel ‘Le Garage verder als 2CV specialist’ een foto waarop een replica staat afgebeeld van de auto die op de voorkant van het stripboek 2CV voor een boegbeeld staat. Philip van der Velde kwam rond 2014 op het idee om in verband met een beurs een 2CV in deze kleuren te spuiten en vervolgens is die auto gekocht door iemand die vlak bij mij woont.

Toen ik zijn auto stond te bewonderen, nodigde hij mij uit om samen een ritje te gaan maken. Hoewel ik de nodige auto’s versleten heb, ben ik geen echte liefhebber van auto’s. Van motorfietsen wel, maar dit terzijde. Toch is er éen uitzondering: de 2CV waarin ik lang geleden enkele jaren gereden heb. Het was een vrachtwagentje met een grotere zijruit dan gebruikelijk en met een 602 cc motor. Het gaat hier om een tweedehandsauto die in België was gemaakt en ik heb er 1275 gulden voor betaald. 

Ik heb deze auto gekocht omdat ik van plan was er een reis rond de Middellandse Zee mee te gaan maken. Het was in de jaren zestig onder jonge mensen gebruikelijk om er eens een tijdje tussen uit te gaan. Veel van hen gingen naar India maar ik besloot de andere kant uit te gaan. Door omstandigheden moest ik deze reis helaas halverwege afbreken maar ik ben toch via België, Frankrijk, Spanje en Marokko tot in Libië gekomen. Met enkele aanpassingen was het mogelijk om in dat vrachtwagentje te wonen. In die tijd werd er veel gebruik gemaakt van aangepaste VW-busjes. Daar zat veel meer ruimte in. Ik had dan ook het nodige bekijks onderweg omdat het zelfs in zo’n klein autootje mogelijk was te eten en te slapen. Tussen de achterdeurtjes had ik een vlonder gemaakt en een zeildoek sloot de bovenkant af zodat de ruimte wat groter werd. Je kon de stoeltjes los maken en ik had ook een tentje bij me. Koken deed je in die tijd op een primus. Hier deed je petroleum in en door die brandstof voor te verwarmen met spiritus kon je de petroleum via een pompje laten vergassen. 

Ik werkte in die tijd in het onderwijs in Den Haag en toen ik vroeg of ik er een jaartje tussenuit zou kunnen gaan, behield ik mijn vaste aanstelling mits ik binnen een jaar terug zou zijn. “Wat zult u uw leerlingen veel te vertellen hebben”, zei de betreffende inspecteur van het onderwijs waaraan ik toestemming gevraagd heb. Zo ziet u: ook in die tijd waren er aardige inspecteurs. 

Door hier en daar te gaan werken, kon ik in mijn onderhoud voorzien. Zo ben ik in Frankrijk druiven gaan plukken, in Spanje heb ik meegewerkt aan de bouw van een hotel, ben ik een paar dagen meegegaan met een garnalenvisser en in Marokko heb ik Engelse les gegeven aan enkele winkeliers in een toeristenplaats. 2CV is een afkorting van ‘Deux Chevaux Vapeur’ en dit betekent 2 paardenkracht. Dit laatste was een omschrijving die gehanteerd werd voor de Franse wegenbelasting. In werkelijkheid had de eenvoudigste uitvoering al een vermogen van 8pk. Hoewel ik op vrijwel onbegaanbare wegen gereden heb en soms via brokken steen een riviertje moest oversteken, heeft mijn auto mij nooit in de steek gelaten. 

De naam ‘Lelijke Eend’ die vaak gebruikt wordt, verander ik voor deze auto dan ook in ‘Mooie Eend’. Op de bijgevoegde foto staat een uit blik vervaardigd model van deze auto. Dit soort modellen wordt verkocht bij de Wereldwinkel in ons dorp. U ziet wat die foto in De Wassenaarse Krant bij mij opgeroepen heeft. Herinneringen en nog eens herinneringen!

 Carl Doeke Eisma

Afbeelding