Afbeelding
Foto:

Carel Bruens: een nieuwe tentoonstelling in de Dorpskerk

Sinds zaterdag hangen er in de Voorschotense Dorpskerk nieuwe schilderijen. Deze kunstwerken zijn gemaakt door Carel Bruens, die ook de glazenier is die de glas-in-loodramen in de Dorpskerk ontworpen heeft.

De schilderijen zijn een soort van commentaar op verhalen uit de Bijbel. Diep indrukwekkend zijn de twee schilderijen over Job. Job was een rijk man, maar verloor op één dag al zijn runderen, kamelen, ezels en andere dieren. Bovendien werd het huis waarin zijn tien kinderen feest vierden getroffen door een storm, zodat het instortte en alle kinderen om het leven kwamen. Dat zal je gebeuren. Job is daarom diep verdrietig. Die pijn en dat verdriet zien we terug op twee van de schilderijen die in de kerk hangen.

Andere schilderijen gaan over de psalmen. Het schilderij over Psalm 23 is prachtig groen: ‘De Heer is mijn herder, Hij laat mij rusten in groene weiden.’ Een ander werk, Psalm 51, laat het berouw zien dat David heeft om wat hij zijn vrouw Batseba heeft aangedaan. Opnieuw in sombere kleuren, maar in rood Batseba als een blijvend schuldgevoel bij David. 

Indrukwekkend is het schilderij over Psalm 116 in blauw en rood. Daar hoort deze tekst van Huub Oosterhuis bij:

Hoor mijn ziel in vlammen,
die jou vloekt en vleit
dovekwartelgod
almachtige dovenetel
luister je. Wat hoor je?

Prachtig is verder een schilderij van een vrouw in Hooglied. Haar geliefde zegt of zingt misschien: ‘Jij bent zo mooi, je ogen als duiven, door jouw sluier heen.’ Zie de afbeelding bij dit artikel. Hij in zwart-wit, maar het kunstwerk zelf is in kleur!

Iedereen is welkom in de kerk. De kerk ligt aan het Kerkplein in het centrum van ons dorp en is open op vrijdag van 10.30 tot 14.30 uur en op zaterdag van 12 tot 15.30 uur. Natuurlijk zijn de schilderijen ook te bezichtigen voor en na de zondagse kerkdiensten die beginnen om 10 uur, en voor en na andere activiteiten in de kerk.

Freek Bakker